Dan Vasile Mihale: Bomba politică Microsoft - În ce buzunare a intrat discountul

Dosarul Microsoft
Dosarul Microsoft

Bomba cu ceas Microsoft a explodat. În timp ce toată lumea era cu ochii pe guvernul Dragnea 3, condus formal de marioneta Viorica Vasilica Dăncilă,  justiția încătușată politic anunța că faptele din dosarul Microsoft, cel mai grav  dosar de corupție la nivel înalt din ultimii ani, s-au prescris. Asta da bombă. Toată lumea a uitat, instantaneu, de scandalul SPP și de nefericita ordonanță de prorogare a formularului 600, care în loc să rezolve problema o complică și mai mult, pentru că s-a omis un lucru esențial: termenul de plată. Dosarul ,,Microsoft 1,2,3" a fost vândut opiniei publice ca un dosar extrem de complicat. Din primul s-au disjuns încă două. În esență, lucrurile sunt însă extrem de simple. După ani buni de cercetări, anchetatorii au stabilit că, la data de 15 aprilie 2004, compania Microsoft dorea să ofere Guvernului, printr-un acord special, obţinerea de licenţe pentru produsele Microsoft, la preţuri speciale, adică cu un discount de 47%. 

Guvernul României nu a beneficiat însă de acest discount, pentru că fost deturnat şi, implicit, banii au fost îndreptaţi către plata unor comisioane către persoanele implicate. Mai mult, contractul comercial de licenţe IT s-a încheiat la un preţ dublu faţă de preţul real solicitat de compania Microsoft, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea firmei Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pe teritoriul României al licenţelor IT Microsoft. 

Concret, compania Microsoft ar fi facturat către Fujitsu Siemens Computers suma de 25.791.138 de dolari, reprezentând preţul licenţelor cu discount, iar Fujitsu Siemens Computers a refacturat către Guvernul României suma de 54.567.465 de dolari. Prejudiciul fiind de 28.776.327 de dolari, susţin anchetatorii.

Cam asta este, pe scurt,  esența dosarului, care a avut zeci de ramificații de-a lungul anilor și i-a făcut culpabili pe mulți dintre demnitarii cu funcții de decizie.

Faptul că un asemenea dosar a eșuat spune totul despre șubrezenia  justiției românești, care a fost și, probabil, a rămas  subjugată politicului. Prejudiciul imens nu va fi recuperat niciodată, iar inculpații din acest dosar, nume grele, respiră ușurați. Unii chiar au avut tupeul să se victimizeze, în condițiile în care au scăpat de acuzații și de eventuale condamnări doar pentru că faptele s-au prescris. Prescripția nu este sinonimă cu exonerarea. Stigmatul de penal nu poate fi îndreptat prin prescriere, ci prin judecată dreaptă. Judecată nu a fost, așa că stigmatul rămâne și este mult mai rușinos. Ai scăpat de pedeapsă, nu și de acuzații. 

Bomba Microsoft a căzut însă mănușă pentru Guvernul Dăncilă care, la numai o săptămână de la instalare, a reușit performanța să adopte o ordonanță fără sens, cea privind prorogarea formularului 600,  și să arunce în aer rolul SPP. Ce pretenții să ai, însă,  de la un guvern de marionete făcut pe genunchi?

Compensează însă doamna Gabriela Firea Pandele, primarul Capitalei, care, de aproximativ trei săptămâni, a transformat șoseaua Pantelimon, porțiunea Morarilor- Chișinău, într-un veritabil Bronx, unde, ATENȚIE, Poliția Locală București, armata dânsei,  patrulează, zi și noapte, pentru  ca riveranii să nu mai parcheze de-a lungul bulevardului, unde s-au instalat semne de ,,oprirea interzisă '' , deși în urma reabilitării penale de pe vremea lui Oprescu s-au desființat zeci de locuri de parcare. De noaptea minții! Atât poate PSD...

 

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?