Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR, explică motivele creșterii monedei EURO și ale ROBOR-ului

 

Banca Naţională a cotat astăzi moneda europeană la 4.6551 lei, iar leu a fost la cea mai scăzută cotaţie din istorie în faţa euro. ROBOR-ul a scăzut astăzi ușor, însă în ultimele săptămâni a avut o ascensiune furtunoasă. Într-o intervenție telefonică la REALITATEA TV, purtărorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a explicat motivele din spatele creșterii monedei EURO și ale ROBOR-ului. 

"Avem o anumită evoluție pe Robor, o știm cu toții, dar comparațiile cu Robor-ul, noi le facem numai de scurtă durată. În 2014, nivelul Roborului la 3 luni era mai mare ca acum.

Sunt 2 puncte de bază pentru referința la 3 luni. Roborul are referință la 3 luni, asta contează acum pentru toate creditele, dar sunt și la 6 luni și roborul oricum se măsoară și pe alte referințe, toate sunt în scădere și poate nu e întâmplător că am avut o depreciere a leului.
Guvernatorul a atras atenția mai demult că nu poți să ai stabilitate pe curs, stabilitate pe pe dobânzi și rezervă valutară intactă. Toate trei aceste elemente nu merg împreună. Cel puțin una din aceste trebuie să varieze.

E mai degrabă o exprimare a cursului legată de deficitul comercial care este unul serios, 1 miliard de euro, care este deficit comercial și acel deficit trebuie să se regăsească cumva și cum atfel decât prin depreciere.", a spus Suciu. 


Întrebat dacă suntem pe un trend de îngrijorare, purtătorul de cuvânt al BNR a explicat: 
"Leul testează un nou reper, el a stat aproape 2 ani la reperul 4,5. De aceea sunt flcutuații multe în piață, la fel ca și noul reper.


Sunt mai mulți factori, unul este deficitul comercial cum spuneam și atunci când ai un import mai mic decât exportul este o depreciere a monedei îți reglează exporturile și atunci există o reglare naturală cu costuri.
Alt motiv este presiunea cu creșterile de prețuri, dobânzile urmăresc raportul de inflație, nu aș spune că sunt așa de dramatice creșterile, dar este evidentă o presiune inflaționistă."

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?