Cutremur în Vrancea

Două cutremure, cu magnitudini de 2.9 şi 2.8, au fost înregistrate în zona Vrancea, anunţă Institutul Naţional de Fizică a Pământului. 

Cutremurele din Vrancea vin după altele, de suprafaţă, produse în Transilvania. Doua cutremure cu magnitudini de 4,2 si 4,8 s-au produs in dupa-amiaza zilei de 8 septembrie in sud-vestul Podisului Transilvaniei, regiunea HUNEDOARA-HATEG.

 Primul cutremur s-a produs la ora locala 16:00:42, epicentrul fiind localizat la 8 km de HATEG si 17 km de HUNDOARA (45,60 grade latitudine Nordica, 22,86 grade longitudine Estica). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, seismul s-a produs la adancimea de 5 km si a avut magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter; potrivit EMSC, magnitudinea seismului a fost de 4,2 grade, iar adancimea focarului a fost de 2 km.Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de V grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost resimtit mai intens in localitatile HATEG si HUNEDOARA.

Al doilea cutremur s-a produs la ora locala 16:22:12 , la 5 km de HATEG si 16 km de HUNEDOARA (45,60 grade latitudine Nordica, 22,89 grade longitudine Estica), la o adincime de 3 km si a avut o magnitudine de 4,7 grade pe scara Richter, potrivit INCDFP, respectiv 4,8 grade potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean.

 Intensitatea acestui seism a atins VI grade pe scara Mercalli in zona epicentrala. Cutremurul a fost resimtit destul de puternic in zona HATEG-HUNEDOARA, dar si in alte localitati din judetele Hunedoara, Alba, Sibiu si Gorj. 
Ambele miscari seismice au mai fost resimtite, in afara de localitatile cele mai apropiate de epicentrele acestora (HATEG si HUNEDOARA), la SIBIU, CALAN, DEVA, TG.JIU, AIUD, ALBA-IULIA, LUPENI, URICANI, CUGIR si MEDIAS.

Al doilea soc din seria cutremurelor de astazi reprezinta cel mai puternic cutremur produs in Transilvania in ultimii 133 de ani, dupa seismul din 1880 care a avut epicentrul in zona MEDIAS-TARNAVENI din Podisul Tarnavelor (magnitudine estimata 5,3-5,4 si intensitate epicentrala VIII). Desi in Podisul Transilvaniei cutremurele locale sunt mai rare, exista totusi multiple surse de activitate seismica de tip crustal care pot afecta in special zonele HUNEDOARA, MEDIAS-SIGHISOARA, SIBIU, CLUJ si BISTRITA. De asemenea, cutremurele crustale din regiunea Fagaras-Campulung afecteaza puternic Transilvania.

Articole recomandate

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?