Cum va arăta sistemul bancar românesc în 2017

După un 2016 marcat de riscuri severe la adresa stabilității financiare, ca urmare a introducerii unor legi foar­­te contestate, băncile au ieșit pe plus și se așteaptă la lucruri bune în anul care tocmai a început, scrie NewMoney.Economia va crește, la fel și creditarea – dar și dobânzile. Toate depind, însă, de mai multe lucruri.

La nivel mondial, 2017 aduce o di­ver­­gență pronunțată a politicilor practicate de marile bănci centrale de pe ce­­le două coaste ale Atlanticului.

Pe de o parte, Rezerva Federală (Fed) din SUA înăsprește politica monetară, ceea ce va duce la creșterea dobânzi­­lor și la aprecierea dolarului, în vreme ce Ban­­­ca Centrală Europeană (BCE) fa­­ce exact opusul – ține dobânzile aproa­­pe sau chiar sub zero și aruncă bani în pia­ță, în speranța de a „reani­­ma“ in­fla­­ția și creșterea economică din zona euro.

Aceste tendințe au determinat deja o majorare a costurilor de finan­țare pentru România. În decembrie, Ministerul Finanțelor a fost nevoit să respin­­gă o parte din ofertele primite de la bănci, din cauza dobânzilor prea mari.

Analiștii de la UniCredit Bank estimea­­ză că, în 2017, România va trebui să împrumute 29,3 miliarde de euro pentru rostogolirea datoriei publice (aco­­pe­­ri­­rea împrumuturilor ajunse la sca­­dență cu noi împrumuturi) și acoperirea deficitului bugetar (dife­rența din­­tre ce încasează și ce chel­tu­­iește statul).Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?