Cum ştiţi dacă aveţi gripă nouă; cum vă protejaţi de virusul AH1N1

 
Sursa: bih-x.info
Sursa: bih-x.info
REALITATEA.NET vă spune care sunt simptomele gripei noi şi vă prezintă setul de reguli ce trebuie respectate pentru a preveni atât îmbolnăvirea, cât şi răspândirea virusului A H1N1.

Pandemia de gripă de tip nou a alertat tot globul. În lume sunt confirmate peste 440 de mii de cazuri de îmbolnăvire şi peste 5.700 de decese provocate de virusul gripal.

 ATENŢIE! Simptomele infecţiei cu virusul gripal A/H1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii! Vorbim de rinoree, jenă în gât şi tuse seacă, febră de peste 37 grade, stare generală proastă. Dacă aveţi aceste simptome, este cazul să vă izolaţi în casă şi să vă sunaţi medicul de familie.

Dacă prezenţa virusului este confirmată într-o comunitate, cazurile uşoare pot fi tratate acasă, doar pentru cele severe fiind necesară internarea.
Cazurile severe sunt considerate cele în care pacientul este slăbit, nu se poate deplasa, respiră cu dificultate, are convulsii, nu poate bea lichide şi are febră mare. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un set de reguli ce trebuie respectate pentru a preveni atât îmbolnăvirea cât şi răspândirea virusului A H1N1: păstrarea distanţei faţă de persoanele ce prezintă simptome specifice gripei, evitarea aglomeraţiei, spălarea pe mâini cu apă şi săpun, utilizarea şerveţelelor de unică folosinţă în cazul acceselor de tuse sau strănut şi aerisirea locuinţei.

Ministerul Sănătăţii atenţionează populaţia să respecte recomandările medicilor cu privire la gripa nouă:

- Nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Batistele personale nu se împrumută;
- Mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun;
- Se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile;
- Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice
evidente de afecţiuni acute respiratorii
(febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.);
- Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

Autorităţile sanitare recomandă dezinfectarea obiectelor folosite de mai mulţi oameni, cum ar fi tastaturile calculatoarelor, receptoarele şi butoanele telefoanelor fixe, butoanele lifturilor sau mânerele uşilor.
Folosirea măştilor în spaţiilor publice ar putea reduce riscul de contaminare, dar, potrivit experţilor OMS, ar fi mai eficient dacă persoanele bolnave ar purta măştile şi nu persoanele sănătoase.

Autorităţile din mai multe ţări au decis impunerea stării de carantină în spitale, închiderea unor hoteluri sau instituţii unde s-au semnalat cazuri de infectare sau dezinfectarea spaţiilor comune, cum ar fi mijloacele de transport, spaţiile de joacă sau instituţiile publice.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?