Cum reduc dezvoltatorii costurile: execută garanţiile constructorilor

 
Foto: tiriac-imobiliare.ro
Foto: tiriac-imobiliare.ro
Dezvoltatorii imobiliari care vor să profite de preţurile reduse la construcţie, în scădere cu 30% ca urmare a crizei financiare, apelează la varianta executării scrisorilor de garanţie ale constructorilor, principalul motiv invocat fiind întârzierea în finalizarea lucrărilor. Numai în prima parte a anului, companii precum Ţiriac Imobiliare şi Bouygues, Asmita şi Strabag sau Extenso şi Synergy s-au aşezat la masa negocierilor şi cele mai multe au ajuns în instanţă.

"Totul este, de fapt, un joc de-a şoarecele şi pisica, în care dezvoltatorul, ce are finanţarea asigurată, nu vrea să dea drumul la bani, pentru că, odată ce impută niste greşeli constructorilor, poate obţine o reducere a costului de construcţie. Aceste cazuri s-au înmulţit, deoarece sunt şi mai multe şantiere care se apropie de final, iar dezvoltatorii caută orice modalitate de amânare a plăţilor", a declarat pentru Business Standard Gabriel Biris, managing partner în cadrul casei de avocatură Biris Goran.

El a mai spus că această piaţă a crescut în ultima perioadă şi că are solicitări atât din partea dezvoltatorilor, cât şi a constructorilor. Executarea unei scrisori de garanţie este un proces comercial care, în funcţie de caz, poate dura între patru luni şi doi ani.

Primul caz semnalat în luna martie a acestui an a fost suspendarea lucrărilor la proiectul rezidenţial de lux Stejarii, dezvoltat de Ţiriac Imobiliare. Constructorul francez Bouygues a fost acuzat de nerespectarea termenelor asumate prin contract şi de faptul că a cerut suplimentarea costurilor. Grupul Ţiriac şi Bouygues Romania au ajuns în faza de arbitraj comercial. Contractul, în valoare totală de circa 50-60 de milioane de euro, avea ca termen de finalizare septembrie 2008. Citeşte mai mult în Business Standard

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?