Cum operează hackerii care au lansat ieri un nou atac cibernetic mondial

Atacatorii care operează amenințarea Adylkuzz închid mecanismul de infecție din Windows ca să se asigure că alte atacuri nu mai pot infecta victimele. Hackerii profită de aceeași vulnerabilitate din Windows și infectează calculatoarele cu o nouă amenințare cibernetică care le permite să genereze bani, informează specialiștii Bitdefender.

Atacatorii din spatele Adylkuzz exploatează aceeași vulnerabilitate din sistemul de operare Windows ca amenințarea WannaCry, însă acum aceasta nu criptează datele, ci se ascunde de victimă și folosește puterea de calcul a computerelor infectate ca să genereze bani virtuali. Mai mult, după ce instalează Adylkuzz, atacatorii dezactivează protocolul responsabil de vulnerabilitatea din Windows, tocmai pentru a preveni folosirea ei de către alte grupări infracționale și a-și asigura astfel monopolul.

Practic, în loc să blocheze datele victimei și să aștepte ca aceasta să plătească, atacatorii câștigă acum sume mici de bani infectând un număr mare de calculatoare, fără să mai șantajeze utilizatorii. Astfel, infractorii își construiesc rețele imense de dispozitive infectate și folosesc cumulat puterea acestora pentru a genera moneda virtuală Monero.

Spre deosebire de WannaCry, noua amenințare este greu de observat întrucât nu afișează un mesaj sugestiv și nici nu afectează datele de pe calculator. Singurul efect palpabil este acela că Adylkuzz poate îngreuna funcționarea terminalului infectat, comportament care poate fi ușor confundat cu cel specific calculatoarelor de generație mai veche.

 Apariția amenințării Adylkuzz confirmă previziunile Bitdefender conform cărora grupuri de atacatori vor exploata continuu vulnerabilitateaMS17-010 din sistemul de operare Windows, operată anterior de Agenția Națională de Securitate din Statele Unite ale Americii (NSA), până ce toți utilizatorii vor fi făcut actualizarea la cea mai recentă versiune.

 Recomandările specialiștilor în securitate cibernetică ai Bitdefender:

Actualizați în regim de urgență sistemul de operare Windows la cea mai recentă versiune;

Actualizați toate programele de pe calculator și evitați să folosiți software perimat;

Folosiți o soluție de securitate performantă și actualizată la zi.

Reamintim că toate calculatoarele care rulează versiuni neactualizate ale Windows sunt vulnerabile în fața atacurilor cibernetice – de la ransomware și troieni, până la amenințări avansate persistente folosite în scopuri de spionaj.

 

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?