Cum eviţi să arunci banii pe o rablă. Sfaturi utile pentru achiziţia unei maşini second hand

Cum alegi o maşină second-hand
Cum alegi o maşină second-hand / FOTO: http://leasingportal.ro/

Când cineva îşi căuta o maşină accesibilă, la mâna a două, are în vedere mai multe criterii: preţul, ţară de înmatriculare, dotările şi întreţinerea în timp. Deşi se informează, multă lume îşi da seamă ulterior că a făcut alegerea greşită, când a cumpărat o maşină care iniţial părea o afacere bună. Iată aici 10 dintre maşinile pe care e bine să le ocoleşti când ai de gând să cumperi un vehicul la mâna a două, potrivit 4tuning.ro.

1. Maşinile cu volan pe dreapta

Dacă o maşină cu volan pe stânga, să zicem un Opel Vectra din 2008 costă în jur de 6000 de Euro în Germania, una din Anglia va costă mult mai puţin, cam 4500 de Euro. Motiv pentru care sunt mulţi indivizi care le cumpăra de acolo, din UK, şi le aduc în România. Aici, sunt destui cei care fac un compromis şi încep să se obişnuiască cu condusul stând pe scaunul din dreapta, plătind un preţ mult mai mic decât ar fi dat pe o maşină cu volanul în stânga. Motivul principal pentru care trebuie să ocoleşti astfel de maşini este că şansele de revânzare sunt destul de mici. Din păcate, RAR-ul înmatriculează şi omologhează astfel de maşini cu volan pe dreapta, sunt şi câţiva care fac schimbarea volanului pe partea stânga cu costuri destul de mari, însă la revânzare, acea maşină are de obicei numai valoare de dezmembrat.

2. Maşinile înmatriculate în Bulgăria

Cei care conduc astfel de maşini şi cei care le vând sunt persoane cu o putere financiară slabă spre medie. Singurul motiv pentru care cineva ar cumpăra o maşină înscrisă în ţară vecina este imposibilitatea de a plăti taxele cerute de statul roman. Şi, orbit de banii puţini pe care îi plăteşte, atât pe maşină cât şi pe taxele anuale, cumpărătorul nu se mai gândeşte la problemele conexe. Şi anume problemele legale ce pot apărea şi sunt în prezent puse sub semnul întrebării, cât şi starea tehnică precară cauzată de inspecţiile false sau făcute de mântuială din Bulgăria. Aşadar, motivul principal pentru care e bine să ocoleşti acum maşinile cu numere de Bulgăria este incertitudinea de a învesti bani într-o maşină care poate fi ori confiscată la vamă de autorităţile bulgăre, ori să aibă circulaţie limitată la 30 de zile pe teritoriul României.

3. Maşinile italieneşti fabricate înainte de 2004

Şi aici mă refer la Alfa Romeo 147, 156 sau 166 în special, de care este plin internetul. Aceste maşini, dar şi modele de la Lancia şi Fiat, sunt fabricate într-o perioadă mai grea pentru producătorii italieni, o perioadă cu multe probleme financiare în fabrici şi un control al calităţii precar. Dacă ai auzit zvonuri cum că maşinile italieneşti nu sunt fiabile, să ştii că este adevărat. Însă doar pentru modelele mai vechi de 2004, moment în care gamă Alfa Romeo a primit un facelift şi revizuiri tehnice. Înainte de acest an însă, majoritatea vehiculelor au avut probleme grave, atât tehnice cât şi mecanice, la motor, la caroserie şi la electronică. Mai mult, modelele de Alfa 147, 166 şi 156 au suspensii foarte rigide, ce transmit vibraţii mari în interior şi asta duce la zgomote ale fetelor de uşi şi ale bordului. Motivul principal pentru care trebuie să ocoleşti maşinile italieneşti vechi este că nu sunt fiabile, stau prost la tablă, au probleme tehnice şi electrice mari.

4. Maşinile SAAB şi Volvo cumpărate din România

Aici mă refer la modele de SAAB 93 sau 95 şi Volvo S40, S60 şi S80, cu diferite variante de caroserie, cumpărate din România între 2000 şi 2010 sau chiar mai demult. Aceste mărci au avut un service foarte scump pentru modelele lor, aşa că proprietarii s-au reorientat spre ateliere de cartier sau mulţi-marcă. Însă pentru aceste mărci suedeze, există foarte puţini producători de piese aftermarket, majoritatea fiind găsite numai că şi repere originale. Şi cum ştie toată lumea, piesele originale sunt foarte scumpe. Asta a dus la o întreţinere defectuoasă, pentru că învestiţia în maşini a fost tot mai grea şi mai mare, aşa că proprietarii au ales să facă întreţinerile mai rar, numai în cazuri extreme. Deşi maşinile suedeze sunt fiabile, servisarea şi piesele scumpe în România a dus la o imagine proastă pe care acestea o au. Cu modelele noi, aflate încă în garanţie, treaba stă altfel. La fel şi cu maşinile aduse de afară, care au carte service şi te poţi asigură că au fost întreţinute corespunzător. Motivul principal pentru care e bine să ocoleşti maşinile suedeze este că piesele sunt scumpe şi au avut în general parte de service defectuos.

5. Modelele vechi de Hyundai

La fel că la maşinile suedeze, coreencele din gamă Hyundai au o problemă: piese foarte scumpe. Dacă de exemplu ai un Hyundai Tucson, Sântă Fe, Terracan, Gallopper sau altceva, trebuie să ştii că nu vei găsi mai deloc piese aftermarket pentru ele. De exemplu, un kit de ambreiaj pentru un Tucson te va duce cam la 3500 de lei. Asta în timp ce un kit normal aftermarket costă cam 1000 de lei. Însă la Hyundai nu vei găsi astfel de produse ci doar originale. Aşadar, dacă nu vrei să învesteşti mulţi bani în service după ce îţi iei un Hyundai, e bine să-l ocoleşti. Citeşte mai mult...

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?