Cum a ajuns o rețea socială să distrugă înțelegerea tinerilor asupra lumii și a lor

 

Specialiștii avertizează că filtrele acelea drăguțe cu animăluțe de pe Snapchat au un impact imens asupra sănătății. Asta pentru că oamenilor le vine foarte greu să facă diferența dintre un filtru de Snapchat și realitate.

În acest sens, un articol publicat în Journal of the American Medical Association, numit „Selfie-uri – Trăind în era fotografiilor cu filtre", aduce în atenția publicului conceptul teoretic de tulburare dismorfică cauzată de Snapchat. Mai exact, este vorba de o tulburare care este declanșată de faptul că oamenii vor să arate la fel ca în filtrele de pe Snapchat. De ce vor asta? Simplu, pentru că așa cred că pot atinge perfecțiunea.

„Oamenii aduc fotografii cu ei din anumite unghiuri sau cu diferite tipuri de lumină", a declarat Dr. Neelam Vashi, director la Boston University Center for Ethnic Skin și autor al articolului.

„Doar văd multe imagini care sunt foarte nerealiste, iar asta setează așteptări nerealiste pentru pacienți pentru că ei încearcă să arate precum niște versiuni fanteziste ale lor". Mai mult, Vashi a spus că, în anii ce urmează, chirurgii esteticieni vor avea de a face cu această problemă, tinerii căutând din ce în ce mai mult să arate ca desprinși dintr-un filtru de Snapchat.

Chrirurgii esteticieni poate sunt reticenți, dar cererea din partea consumatorilor este într-o continuă creștere. Conform unui raport de la American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery, în 2017, 55% din chirurgii esteticieni au avut de a face cu pacienți care voiau să fie operați pentru a arăta mai bine în selfie-uri – o creștere cu 13% față de anul precedent. Raportul mai arată că social media este o forță culturală, care are puterea de a schimba industria chirurgiei estetice.

„Rețelele de socializare joacă un rol important în „nefericirea tinerilor", dar are tot atâtea beneficii cât are impact negativ", e de părere profesorul Sir Simon Wessely, președinte al Colegiului Regal de Psihiatrie din Marea Britanie. „Trebuie să le explicăm tinerilor toate aspectele, atât pozitive cât și negative, pentru a-i pregăti pentru o lume din ce în ce mai digitalizată", mai spune profesorul.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?