CSM nu vrea taxarea pensiilor speciale

 

Magistrații de la CSM au respins propunerea guvernului de a taxa pensiile speciale. Aceștia susțin că prin această măsură este afectată independența magistratului.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a informat vineri că a avizat negativ prevederile ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti din proiectul de ordonanţă a Guvernului privind reglementarea unor măsuri fiscale-bugetare, potrivit Agerpres.

CSM sublinia, într-un comunicat transmis joi, că nu va tolera "afectarea statutului magistratului" şi "încălcarea independenţei" prin eliminarea pensiei de serviciu.

Consiliul amintea că şi-a exprimat "în mod ferm" poziţia în mai multe rânduri cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă şi puterea executivă a obligaţiei de rang constituţional de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, adăugând că statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei Justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de articolul 1 alineatul 3 din Legea fundamentală.

"Ignorând aceste garanţii constituţionale şi opinia constant exprimată de Consiliu, puterea executivă a înaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care se elimină în mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă, pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, încălcând astfel fără reţinere independenţa obiectivă a magistraţilor din această perspectivă", preciza CSM.

Potrivit CSM, proiectul de act normativ privind taxarea pensiilor care nu se bazează pe contributivitate încalcă jurisprudenţa constantă a instanţei constituţionale ce a stabilit fără echivoc că independenţa Justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unei garanţii sociale, cum este pensia de serviciu.

Totodată, spuneau reprezentanţii CSM, nu poate fi ignorat faptul că voinţa populară exprimată în mod clar în cadrul referendumului din luna mai 2019 a fost în sensul eliminării ordonanţelor emise de puterea executivă în domeniul legilor Justiţiei.

"Consiliul Superior al Magistraturii reiterează şi subliniază cu tărie şi fără echivoc că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului şi încălcarea independenţei acestora prin eliminarea pensiei de serviciu, garanţii pentru a căror protecţie şi prezervare va efectua absolut toate demersurile care se impun, aşa cum s-a arătat în poziţiile anterior exprimate", se arăta în comunicatul citat.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
dodo
03 Aug 22:20
,,ciinii latra ursul merge ,,ii doare la basca de indignarea noastra
Răspunde
0 0
Andreea
03 Aug 00:09
pai cum sa plece cainele de langa macelarie
Răspunde
0 0
Mitica Ion
02 Aug 22:38
Pai mai rataților din justiție, dar când dați hotărâri împotriva celorlalte categorii socioprofesionale recte armata sau alții, atunci nu va gândiți la afectarea statutului acestora? Sunt acolo oameni care sunt supuși rigorilor militare încă de la 14 ani, mulți dintre ei muncesc la grupa 1 de munca, participa în teatrele de război și sunt pana la urma cadre militare NATO, fac parte dintr-o structura multinațională dar având cele mai mici remunerații și având cea mai mare vechime în serviciu comparativ cu celelalte state din bloc. Voi magistrații lui peste ce anume reprezentați? Care independenta când va înclinați în fata cui va da pensii și salarii cât mai babane?
Răspunde
0 0
MARINA
02 Aug 18:29
Alo, CSM ? Sunteți stat in sta? Nimeni nu este mai presus de lege, art.16 din Constituția României! Mai este valabilă Constituția României sau voi o interpretați doar când interesele o cer!!! Va asiguram noi romanii ca veți avea pensii la sfert, toată viața ați fost bugetari , salarii mari și implicit impozite asisderea plătite tot de romani! Chiar nu va este Rușine ?
Răspunde
0 0
Rusine
02 Aug 17:36
Adică s au pronunțat cei 80% dintre romani care sunt cu salariul minim pe economie si cu pensia minima ca voi sa aveți pensii babane? .Nu mai rastalmaciti d lor de la ministerul "dreptatii"Pai câți semeni de ai voștri cu minimul pe economie trebuie muncească pe minimul pe economie care spre cunostinta voastră e 1250 lei si sa contribuie sa va întrețină pe unul din voi, cu pensiile așa zis speciale.În jur de o mie de oameni,nu i așa?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?