Crucea şi Semiluna, în apărarea Ierusalimului. Despre întâlnirea dintre Papă și Erdogan

O oră a durat ieri convorbirea cu uşile închise între preşedintele Erdoğan şi Papa Francisc, în biblioteca Palatului Apostolic din Vatican. La plecarea din Ankara şi într-un interviu publicat ieri de cotidianul italian ”La Stampa”, preşedintele Turciei a declarat că Ierusalimul e principala problemă pe agenda convorbirii, scrie jurnalista Lelia Munteanu, pe gandul.info.Despre Ierusalim, cei doi vorbiseră la telefon imediat după decizia-dictat a preşedintelui Donald J. Trump din 6 decembrie anul trecut, iar poziţia celor două state, Turcia şi Vatican, a fost de respingere a deciziei şi de preocupare pentru păstrarea statu quo-ului oraşului, sfânt pentru cele trei monoteisme - iudaism, creştinism şi islam, aşa cum a fost acesta stabilită de rezoluţiile Naţiunilor Unite. Strâns legat – subiectul Palestina. Despre ambele Papa vorbise cu Mahmud Abbas (la telefon) şi cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea (în cadrul vizitei acestuia din 19 decembrie).

Sultan Erdoğan a preluat râvnitul steag de apărător al Semilunii de la cei care par a o fi trădat, închizând ochii la decizia-dictat a preşedintelui Trump – în primul rând, saudiţii. Soluţia a două state în coflictul de şapte decenii dintre israelieni şi palestineni, singura raţională (consfinţită de Liga Arabă, care însă pare mai dezinteresată ca oricând să o susţină) a fost preluată de liderul turc, cel mai violent-vocal în a o promova.

Dacă, în privinţa Ierusalimului, între Cruce şi Semilună consensul e deplin, iar în privinţa refugiaţilor sirieni Suveranul Pontif are doar cuvinte de laudă la adresa Turciei care a găzduit milioane, nu acelaşi lucru se poate spune despre alte teme fierbinţi, pe care ora petrecută împreună de cei doi nu le-a putut nici pe departe rezolva,  scrie Lelia Munteanu.

 

Citește continuarea pe gandul.info.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?