Crucea Roşie vrea sa stabilescă relaţii cu gruparea Stat Islamic. Care este explicaţia

 

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a anunţat că încearcă să stabilească relaţii cu gruparea Stat Islamic, în speranţa că va putea oferi ajutor celor zece milioane de persoane care trăiesc pe teritoriul aflat sub controlul său, relatează AFP în pagina online, scrie Mediafax.

"Da, sigur că încercăm să construim o relaţie" cu gruparea Stat Islamic, a declarat directorul general al CICR, Yves Daccord, într-un interviu pentru AFP. "Avem o viziune clar umanitară. În primul rând, vedem zece milioane de oameni. Zece milioane sub controlul grupării Stat Islamic (în Irak şi Siria). Suntem interesaţi de aceşti zece milioane de oameni. Ce se întâmplă cu ei? Care sunt problemele lor", a precizat el.

Apariţia grupărilor armate, care uneori ignoră nevoia de ajutor, este unul dintre pericolele cu care se confruntă CICR, a adăugat Daccord, înaintea unei reuniuni la Geneva privind provocările angajaţilor umanitari. "Nu poţi veni de la Geneva" şi să te aştepţi ca grupările armate să te lase să acţionezi.

"Nu eşti acceptat de Boko Haram sau de grupări armate din Siria într-o singură zi. Durează mult timp şi trebuie să ai oamenii potriviţi", a adăugat acesta. Daccord a explicat că a durat câţiva ani pentru ca Boko Haram să permită CICR să lucreze în fieful grupării extremiste din nord-estul Nigeriei. Pentru a activa în zone controlate de Boko Haram sau de gruparea SI, o organizaţie trebuie să fie considerată total "non-partizană", a adăugat el. De la atacuri asupra spitalelor până la răpirea angajaţilor umanitari, CICR a avertizat cu privire la spaţiul tot mai mic în care pot activa agenţiile umanitare.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?