Criza imigranţilor. Refugiaţii găsesc un nou drum spre Vestul bogat, prin Croaţia

 

Tensiunile de la granița sârbo-ungară i-au determinat pe unui refugiați să-și continue drumul spre Europa prin Croația. Această țară a dat asigurări, miercuri, că va permite trecerea fără piedici a migranților în drum spre Europa de Vest și a convocat o reuniune a Consiliului de securitate națională pentru a discuta despre gestionarea crizei migrației, informează AFP.

"Ei (migranții) pot trece prin Croația și lucrăm în acest sens... Suntem gata să îi acceptăm pe acești oameni, indiferent de religia lor și culoarea pielii și să-i conducem spre destinațiile unde doresc să meargă, Germania și Scandinavia. Acești oameni sunt deja aici... dar nu doresc să vină în Croația sau în Ungaria și nu înțeleg care-i problema să-i lăsăm să treacă. Eu nu sunt de acord cu politica Budapestei și o consider nocivă și periculoasă. Construcția de ziduri nu va opri pe nimeni... un gard în Europa secolului XXI nu este un răspuns, ci o amenințare", a declarat prim-ministrul Zoran Milanovic, referindu-se la gardul din sârmă ghimpată ridicat de Budapesta de-a lungul celor 175 km de frontieră cu Serbia.

Potrivit ministrului de interne Ranko Ostojic, Croația se așteaptă la sosirea a circa 4.000 de migranți în următoarele zile. De acești migranți se vor ocupa centrele de primire și alte structuri din diferite orașe.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, citat de France Presse și publicat în jurul orei 17.00 GMT, un total de 892 de migranți au sosit în Croația, miercuri, dintre care 360 au fost trimiși la centrul principal de recepție de la Jezevo, în apropiere de Zagreb.

"Avem o capacitate de primire de 1.500 de refugiați pe zi, fără a fi nevoie să instalăm corturi", s-a indicat în acest comunicat, care adaugă că dacă este nevoie, ar putea fi mobilizate resurse suplimentare.

Astfel, statul croat ar fi ultima ţară intrată sub tăvălugul fluxului de refugiaţi dinspre Grecia şi Serbia spre Nordul bogat a Europei. S-a ajuns la această situație, după ce Ungaria a decis să închidă punctele de trecere a frontierei cu Serbia pentru 30 de zile.

Autoritățile croate s-au arătat amabile să-i lase pe migranți să le tranziteze teritoriul. Însă, nu este sigur dacă Slovenia nu le va permite imigranţilor să meargă mai departe spre Austria, în condiţiile în care noua legislaţie adoptată la Budapesta îi poate pedepsi cu închisoarea pe cei care trec frontiera fără permisiunea autorităţilor.

Un prim autobuz cu un grup de 30-40 de migranţi a sosit miercuri dimineaţă la staţia de autobuze din Sid, a indicat un reporter al France Presse. Ei au călătorit toată noaptea la bordul autobuzului, cu care au plecat marţi seara din Presevo, un oraş din sudul Serbiei, aproape de graniţa cu Macedonia.

Croaţia a trimis la graniţa cu Serbia specialişti în deminare, pentru că există pericolul ca în zona de frontieră să existe mine neexplodate din timpul războiului cu Serbia. Ministrul croat de interne Ranko Ostojic a anunţat că 277 de migranţi au intrat până acum în Croaţia, din Serbia.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?