Creţu: Adoptarea Programului Infrastructură Mare şi POR în mai-iunie. CE are observaţii

 

Comisarul european Corina Creţu a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că adoptarea oficială a Programului Infrastructură Mare şi a Programului Operaţional Regional va avea loc nu mai devreme de mai-iunie, dar România poate lua între timp măsuri de consolidare a capacităţii administrative.Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a precizat că, la momentul actual, Programul de Infrastructură Mare este "încă în discuţii cu un număr limitat de observaţii din partea Comisiei" şi este posibil ca în aprilie să fie încheiat.

În ceea ce priveşte Programul Operaţional Regional, comisarul a declarat că acesta este "unul dintre cele mai complexe programe din cele supuse Comisiei în această perioadă" şi este "absolut normal în acest caz să existe un număr important de observaţii, dar procesul este pe un drum pozitiv".

"Pentru ambele programe, adoptarea lor oficială se va face odată ce procedura de schimbarea a cadrului financiar multianual va fi terminată, ceea ce depinde de votul Consiliului şi al Parlamentului. Cu siguranţă nu mai devreme de mai-iunie. Comisia va emite scrisori de confort la momentul în care toate aspectele programului au fost clar definite şi se aşteaptă doar formalizarea adoptării acestuia. Astfel, statele membre vor avea un semnal clar că pot practic trece în faza de implementare a programului", a afirmat Creţu, în interviul acordat Agenţiei Mediafax.

Întrebată dacă România, dar şi alte ţări, riscă să repete situaţia din actualul cadru financiar în condiţiile în care programele operaţionale nu sunt aprobate şi acest proces mai durează, comisarul pentru Politică Regională a explicat că se pot lua o serie de măsuri, indiferent de stadiul adoptării programelor operaţionale.

"Este vorba de exemplu de măsuri legate de consolidarea capacităţii administrative. România are deja o nouă strategie în acest sens, care a fost apreciată pozitiv de serviciile Comisiei şi care va contribui în mod determinant la eficientizarea şi profesionalizarea gestiunii fondurilor europene şi naţionale. Alte procese care conduc la remedierea erorilor din trecut şi care nu au legătură cu momentul adoptării programelor sunt relative la reforma procesului de achiziţii publice. Există un dialog continuu, cu întâlniri lunare între serviciile Comisiei şi Comitetul interministerial al Guvernului (ultima a avut loc chiar la sfârşit de ianuarie). În ultima perioadă s-au înregistrat progrese, dar aşteptăm mai multă implicare din partea ANRMAP şi o alocare de resurse umane mai consistentă pe acest subiect deoarece este unul complex şi important", a precizat Corina Creţu.

Totodată, comisarul european a subliniat că România poate pregăti, până la data adoptării programelor, "o listă de proiecte mature, gata de implementat".

"Dacă această listă este pregătită, derularea programelor de la momentul adoptării lor va fi mult mai rapidă. Lipsa unor proiecte mature a fost una dintre carenţele importante ale României în perioada 2007 – 2013", a declarat comisarul european pentru Politică Regională.

În decembrie 2014, Comisia Europeană a adoptat primele două programe operaţionale 2014-2020 pentru România, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, în valoare de 251 milioane de euro, şi Programul Operaţional Competitivitate, de 1,58 miliarde de euro.

În perioada de programare 2014 – 2020, România beneficiază de fonduri europene în valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

Programul cu cea mai mare alocare este Programul Operaţional Infrastructură Mare - 9,41 miliarde de euro. Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală are alocate 8 miliarde de euro, iar Programul Operaţional Regional, 6,7 miliarde de euro.

Interviul integral cu Corina Creţu va fi difuzat la ora 12.30.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?