Economia României frânează brusc. PIB-ul a stagnat în primul trimestru din 2018. Ce urmează?

Stagnare economică
Stagnare economică

Economia României frânează brusc. Evoluţia PIB-ului a stagnat în primul trimestru din 2018 comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut. Datele INS au fost publicate în plin scandal al declaraţiilor privind rezultatele economice din 2018 între preşedintele Klaus Iohannis şi Guvern. Şeful PSD, Liviu Dragnea a catalogat avertismentele preşedintelui ca fiind "minciuni".Economia României frânează brusc. În trimestrul I 2018, comparativ cu trimestrul anterior, Produs
ului intern brut s‐a menţinut la acelaşi nivel, informează INS.

Faţă de primul trimestru din anul 2017, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,0% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor INS.

Creşterea de 4% vine după ce în ultimul trimestru din 2017 creşterea a fost de 6,7%, în termeni anuali.

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2018, fiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă al INS din 5 aprilie 2018.

Revizuirea INS a presupus şi o încetinire a creşterii în T4 din 2017: rezultatele trimestrului IV 2017, comparativ cu trimestrul III 2017, au fost revizuite de la 100,5% la 100,3%, arată INS.

În aprilie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat revizuirea în creştere a perspectivei de creştere economică a României pentru anul 2018 de la 4,4% la 5,1%, conform raportului semestrial al instituţiei privind conjuctura mondială.

Această creştere economică vine la pachet cu un avans puternic al inflaţiei, care a atins nivelul de 5,2% în luna aprilie, în creştere de la 5% şi 4,7% în lunile precedente. Aceasta este cel mai mare nivel al inflaţie din luna iunie 2013, când a atins 5,37%.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?