Cozmin Gușă: Statul paralel are doi candidați la prezidențiale: Dan Barna și Mircea Diaconu

 
Cozmin Gusa, in emisiunea Romania 2019. Foto: Cristian Otopeanu
Cozmin Gusa, in emisiunea Romania 2019. Foto: Cristian Otopeanu

Consultantul politic Cozmin Gușă a afirmat, la Realitatea Plus, că statul paralele are doi candidați la alegerile prezidențiale, pe Dan Barna și pe Mircea Diaconu.

La alegerile prezidențiale de duminică, statul paralel are doi candidații, pe Dan Barna și pe Mircea Diaconu. Sunt pe păduri diferite, adică rezerviștii dintr-o pădure, din stânga șoselei, sunt cu Dan Barna, iar cei din dreapta șoselei sunt cu Mircea Diaconu.

Acum cei doi securiști duc o luptă acerbă pentru intrarea în turul II. Și atenție, pericolul este destul de mare să avem statul paralel în finala cu Iohannis.

De ce? Pentru că deși Viorica Dăncilă luni la prânz în jur de 20% din pricina ieșirii de la guvernare s-a produs o demobilizare și o scădere în sondaje care o păstrează în marja de 19-20% care i-ar permite să meargă în turul II. La Barna procentul este de 13%, dar nu s-a măsurat diaspora, care a început să voteze cu sârg. Diaconu căzuse pe la un 8%, după învestirea Guvernului Orban, a început să crească sărind peste 10%.

Atenție, toate aceste calcule nu vor mai fi valabile într-o singură ecuație: dacă structura de conducere a PSD își face treaba și mobilizează partidul. În acest caz, Viorica Dăncilă este în turul II, unde are foarte puține șanse în fața lui Iohannis, dar este de văzut în continuare. Dacă structura de campanie nu își face treabă, o să îl avem pe favoritul Dan Barna care poate să treacă peste Viorica Dănculă sau, să vedem, s-ar putea să fie și Mircea Diaconu.

Ar fi foarte păcat pentru că este extract chintesența statului paralel reprezentate de Coldea, Maior și Ponta și care îl susțin pe Mircea Diaconu. Nu am de ce să mai fiu diplomat, Mircea Diaconu este un fost colaborator al securității de dinainte de 1989, poate să mă dea în judecată, o să îi aduc dovezi. El a fost folosit de către neo-securitatea lui George Maior atunci când a intrat în Parlamentul European, iar Antena 3 nu a fost decât o anexă a unui proiect coordonat de Maior.

Din nefericire, concluzia asta sumbră că am avea niște alegeri fără lăutari, fără fanfară s-ar impune de la sine.

Deci, ca o concluzie putem să spunem așa: Iohannis are între 40 și 42% în acest de moment. Este însă destul de plafonat pe acest scor, va fi foarte interesanta compatibilizarea electoratelor pentru turul II. Dacă va fi cu Viorica Dăncilă în turul II, acest lucru va reprezenta un avantaj pentru Iohannis pentru că electoratul se va compatibiliza anti-Dragnea, nu neapărat anti-Dăncilă, dacă va fi cu Dan Barna, atunci Barna îi va face mari probleme lui Iohannis în turul II pentru că juca, la fel ca Mircea Diaconu, cartea anti-sistem, iar sistemul va fi reprezentat de Iohannis. Atunci jocurile se vor complica.

Realitatea Plus va realiza cel mai performant exit poll și asta înseamnă că ne-am pregătit de mult timp asta. Vom discuta despre felul în care votul decurge din punct de vedere sociologic, calitativ și vom avea exit poll-urile de la 21:00 și de după ora 22:00. Telespectatorii Realitatea PLus vor afla primii cum se va împărți opțiunea electorală și cum se vor compatibiliza electoratele.

În rest, desigur, avem niște partide demobilizate și niște structuri greu de pus într-o ecuație politică, dar extrem de entuziaste de a vota omul nou, lipsit de conținut, respectiv Dan Barna. Ceea ce s-a întâmplat în diaspora a fost un spectacol în favoarea lui Barna. Faptul că s-au dus niște liberali la Roma să voteze a fost o știre edulcorată pentru că naivitatea concetățenilor noștrii din diaspora este atât de mare încât ar fi în stare să voteze oameni ai neo-securității, cum ar fi Dan Barna sau Mircea Diaconu. Așa cred ei, nu avem ce să le facem. Unii cred că ar fi ceva de capul lui Dan Barna, iar alții cred că Mircea Diaconu ar fi de asemenea o varianță. Asta e viața, asta e țara, nu avem ce face.

Eu am o problemă cu ei pentru că proiectul de auto-emantipare în occident le-a generat o abordare a realității care nu este conformă cu ceea ce se întâmplă cu adevărat. Nu trebuie să le plângem de milă. Greșeala pe care o fac politicienii este să bocească pe umărul diasporei pe care o consideră o categorie de eroi care suferă pentru o viață mai bună. Nu i-a obligat nimeni, puteau să rămână în România și să îi facă treaba. O mare parte dintre ei au avut dorința de a câștiga o demnitate a muncii care să fie retribuită corespunzător, dar după aceea s-au defectat pentru că din acea țară, încercând să fie cetățenii al acelei țării, să dicteze pentru viața din România, spunând: noi trimitem bani în țară deci avem drepturi. Orgoliul și înfumurarea mutura îi pierde atunci când trebuie să facă analize despre România reală. Din acest moment, persoanje ale neo-securității, cum sunt Dan Barna sau Mircea Diaconu, pot să îi mai păcălească încă o dată.

Meciul de duminică este despre această energizare a unei diaspore mult prea infatuate, dar deloc rațională, apropo de jocul românesc pe care noi am încercat să îl promovăm, pe de o parte, și și pe de altă parte, despre lipsa de mobilizare a partidelor mari. La PNL este o lipsă de mobilizare generată de acest scor din sondaje, iar lipsa de mobilizarea din PSD este generată de pierderea guvernării.

Există pericolul ca neo-securitatea să își pună un candidat, Dan Barna sau Mircea Diaconu, în finala lui Klaus Iohannis. Acest lucru reprezintă un fapt clar de care campaniile candidațiilor nu au ținut cont dintr-un singur motiv: nu au strategii, au șefi de campanie, dar nu au strategi care să gândească, să vadă.

Va fi un spectacol major, noi îl vom monitoriza pe tot parcusul zilei de duminică. Nu o să putem da cifrele, dar veți avea toate datele relevante, iar la ora 21:00, în emisiunea lui Denise Rifai, Legile Puterii, vom da împreună cu profesioniștii de la IRES cel mai apropiat rezultat de realitatea, care nu va fi atât de simplă și va putea să genereze niște tensiuni în turul II”, a explicat Cozmin Gușă.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Anton
10 Nov 15:11
Rog nu va birfiti unul pe altul ca la drept vorbind de multa vreme fratele nostru atnic romin sa aratat permanent ca e in fund de interesul poporului national in afara de opinca proprie nu observa nimic si ca sa se detie la cirma inainteaza oameni analfabeti ca sai poata manevra si sa nui coupe locul.
Răspunde
0 0
Anton
10 Nov 05:05
Rog nu va birfiti unul pe altul ca la drept vorbind de multa vreme fratele nostru atnic romin sa aratat permanent ca e in fund de interesul poporului national in afara de opinca proprie nu observa nimic si ca sa se detie la cirma inainteaza oameni analfabeti ca sai poata manevra si sa nui coupe locul.
Răspunde
0 0
vax
09 Nov 18:14
Vezi ca nici n-a inceput ziua votului si diaspora a dat deja aproape un sfert de milion de voturi, mai mult decat dublu fata de alegerile prezidentiale precedente ! Au anihilat deja votul din Teleorman, Dolj si Giurgiu :))) Te cam i-a cu transpiratie, nu-i asa ?
Răspunde
0 0
Alexandru
09 Nov 18:07
Vaaaaii, ce inteligent esti! Analistule! Paralel esti tu in realitate.
Răspunde
0 0
vax
09 Nov 17:52
Cu cat te chinui tu sa-i blamezi mai mult pe contra-candidatii bezmeticei tale sefe de partid, cu atat mai mult le faci de fapt campanie electorala ! La cat de ticalos esti, eu as vota tocmai pe cei pe care-i critici, critica ta e o garantie ca n-as vota gresit !
Răspunde
0 0
Mircea DARABANTU
09 Nov 16:34
Pentru un Doctor in Stiinte Sociologice (din cate stiu eu, pe bune...) asertiunea asta arata ca o flegma purulenta, trasa (cu Doctoral neasat) in propria chelie... Cat despre paralelisme de tip binom cristoi-ist & andronic-ist, "bezna mintii" este putin zis...
Răspunde
0 0
Dorel
09 Nov 10:39
Ce credibilitate mai poti sa ai? Alaltaieri erai membru PSD, ieri erai anti PSD, azi esti membru PSD din nou. Cum mai poti sa emiti pareri despre altii ?
Răspunde
0 0
in roman
09 Nov 10:31
tu esti statu paralel .
Răspunde
0 0
plugariu
09 Nov 08:49
Absurditati de-ale ANAListului politic Kuzmin-kgb... A ajuns slugoiul fostei Securitati sa vorbeasca de himera lui Dragnea, "statul paralel" !
Răspunde
0 0
plugariu
09 Nov 08:48
Absurditati de-ale ANAListului politic Kuzmin-kgb... A ajuns slugoiul fostei Securitati sa vorbeasca de himera lui Dragnea, "statul paralel" !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?