Cozmin Gușă: "Referendumul are mici șanse să treacă. Iar amnistia a fost deja data"

 

Într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, consultantul politic Cozmin Gușă, a declarat că referendumul are slabe șanse să treacă, pentru că PSD își va îndemna oamenii să nu meargă la vot. O altă problemă, susține consultantul, o reprezintă întrebările, care aproape că-și pierd validitatea după votul de ieri din Parlament."Pratic, puterea și-a făcut numărul, ieri în Parlament, unde, alături de minorități și de UDMR, a impus un soi de amnistie prin modificările codurilor penale. Este absolut interzis! Amnistia nu are ce să caute în viața publică românasă, pentru că, pe de-o parte, bulversează tot actul de justiție, iar pe de altă parte scutește de plată pe cei care au păgubit, aici vorbim în primul rând de oameni politici, bugetele locale, județene sau naționale.

Referendumul, chiar dacă va trece, va fi practic, inutil! Pe de altă parte, Iohannis e acuzat ca fac jocul opoziției. Asta este o acuzație de tip politicianist. Și ce dacă face jocul, daca opoziția și-a coordonat mesajul în acord cu cel al lui Iohannis? Această coordonare a msajelor este leitimă, pentru că nu au avut lideri de imagine, care la nivel informal să reprezinte ceea ce repreintă astăzi Klaus Iohannis. Aceste acuzații fiind de tip politicianist, Iohannis este legitim în poziționarea publică”, a spus Cozmin Gușă.

Consultantul explică care sunt cele două probleme ale referendumului. 

”Prima, cea de validare, pentru că în mod clar PSD își va îndemna electoratul să nu participe și la referendum, ci doar la votare. Și atunci e dăm seama că, la o participare de cel mult 30%, fără publicul PSD, este clar care va fi publicul pentru referendum. A doua problemă este legată de întrebările, pentru că, pe lângă faptul că jumătate din conținutul acestora a devenit inutil, după modificările operate ieri în Parlament. Nici măcar nu este acel gen de întrebări care să satisfacă tot electoratul și care, printr-un mod simplu să-i aducă să voteze la referendum.

Singura întrebare care putea să aducă inclusiv electoratul PSD să voteze la referendum era:”Dacă sunteți sau nu de acord ca oamenii cercetați sau judecați ca fiind vinovați penal să mai fie numit în zone de conducere. Adică fie politicieni aleși, de la președintele României în jos, fie numiți, adică miniștrii sau alți funcționari publici”.

Explicația e simplă. În mod evident, guvernările Dragnea au mers prost pentru că le-a coordonat cineva cu probleme penale precum Dragnea. Asta au înțeles și pesediștii. Guvernarea PSD ar fi mers mai bine dacă Dragnea nu era penal. Și atunci și pentru pesediști era o evidență că un penal își subordonează activitatea politică, zice-se, poporului, în funcție de interesele sale personale. Exact asta s-a întâmplat în acești peste doi ani de guvernări succesive Dragnea", a spus Cozmin Gușă.

Consultantul explică și problema întrebării la referendum. 

”Întrebarea la referendum este greșită și abia acum se vede un calcul politic. Faptul că fără penali în funcții publice, confiscate de USR-PLUS în mod nelegitim, pentru că noi am tot stat pe la Realitatea să numărăm așa-zișii penali de la ei și sunt cam mulți acolo.

Dar, probabil că aici a fost presiunea PNL asupra lui Iohannis, care, la rândul lor, având suficienți penali, liberalii nu puteau să militeze pentru acest referendum. Referendumul milita pentru o chestie legitimă în instituții publice, pentru că, repet, altfel, pocinogul pe care ni l-au făcut ieri majoritatea parlamentară, plus UDMR și minorități, este această amnistie care îi scutește pe cei care au greșit să mai plătească prejudiciul.

Eu am sugerat acum o lună într-un editorial, chiar cu direcție către Iohannis, acest gen de întrebare, care muta bobul într-un fel de grațiere, condiționată de plata prejudiciului. Dar nu a fost luată în considerare. Însă, felul în care au fost puse întrebările face ca acest referendum să aibă extrem de puține șanse să treacă, iar pe de altă parte amnistia a fost deja data. Restul sunt jonglerii politice.

Nu comunic cu președintele sau cu consilierii săi, singurul om cu care mai vorbesc din preajma lui este Rareș Bogdan, dar nu are funcție în partid așa că nu putea sa zică nimic acolo. Nu cred că Iohannis greșea dacă mergea pe idee de USR Plus “fără penali”. Mergea pe un referendum valid care îi asigura o platformă către campania electorală de tip prezidențial, care va începe exact odată cu campania la europarlamentare. O să vedeți toți prezidențiabilii înghesuindu-se la microfon să vorbească de prezidențiale și europarlamentare, nu mai vorbsc de luna iunie. Era mai potrivit, dar aici frâna liberală a funcționat bine la Iohannis, aceștia având, probabil, același număr de penali ca și PSD", a mai spus consultantul politic.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Stefan
27 Apr 12:12
Cu cat te-a platit Dhita si psd-ul?
Răspunde
0 0
Hai,fără nominalizare ,asa de la distantă..merge redactorule ?
27 Apr 07:38
De când e societaea societate s-au găsit recalcitranti si infractori.Azi nu e tara fara delicventi,numai ca la noi delicventii sunt deotologi.Domnule draga,societatea democratica se apără democratic.creezi o pagubă ,răspunzi civil,faci un abuz,răspunzi administraiv/amenzi,tăieri dei salariu/,disciplina cere sa iei un shut in dos sau mai jos ca incapabil sau neglijent.In Coreea de Nord,unde va invit sa trăiti,ca va place,problemele se rezolva in piata publică ,prin impuscare.Asta odată.Dar cu prescripția mai e un necaz de ea beneficiaza si pesedintele meu,când termina cu imunitatea,deci omul nu mai poate fi santajat.Codruta,biata ,scapă si ea .Si atunci te intrebi nu e mai bine cu s a n t a j si terorea ,ca in Babilon sau Coreea?Vă întreb ,nu dau ci parul ca dacă as da....
Răspunde
0 0
Ce se face presedintele fără popor,pe cine intreabă ?
27 Apr 07:37
Dl Guse,chiar sunteti asa ageamiu ?De când e societaea societate s-au găsit recalcitranti si infractori.Azi nu e tara fara delicventi,numai ca la noi delicventii sunt deotologi.Domnule draga,societatea democratica se apără democratic.creezi o pagubă ,răspunzi civil,faci un abuz,răspunzi administraiv/amenzi,tăieri dei salariu/,disciplina cere sa iei un shut in dos sau mai jos ca incapabil sau neglijent.In Coreea de Nord,unde va invit sa trăiti,ca va place,problemele se rezolva in piata publică ,prin impuscare.Asta odată.Dar cu prescripția mai e un necaz de ea beneficiaza si pesedintele meu,când termina cu imunitatea,deci omul nu mai poate fi santajat.Codruta,biata ,scapă si ea .Si atunci te intrebi nu e mai bine cu s a n t a j si terorea ,ca in Babilon sau Coreea?Vă întreb ,nu dau ci parul ca dacă as da....
Răspunde
0 0
Aveti pasport de Coreea,drum cald si liniste in mintea bolnavă
27 Apr 07:35
Dl Guse,chiar sunteti asa ageamiu ?De când e societaea societate s-au găsit recalcitranti si infractori.Azi nu e tara fara delicventi,numai ca la noi delicventii sunt deotologi.Domnule draga,societatea democratica se apără democratic.creezi o pagubă ,răspunzi civil,faci un abuz,răspunzi administraiv/amenzi,tăieri dei salariu/,disciplina cere sa iei un shut in dos sau mai jos ca incapabil sau neglijent.In Coreea de Nord,unde va invit sa trăiti,ca va place,problemele se rezolva in piata publică ,prin impuscare.Asta odată.Dar cu prescripția mai e un necaz de ea beneficiaza si pesedintele meu,când termina cu imunitatea,deci omul nu mai poate fi santajat.Codruta,biata ,scapă si ea .Si atunci te intrebi nu e mai bine cu s a n t a j si terorea ,ca in Babilon sau Coreea?Vă întreb ,nu dau ci parul ca dacă as da....
Răspunde
0 0
Amalia
26 Apr 21:25
Rezultatul referendumului va reprezenta oglinda societății românești din prezent,așa că este cel puțin interesant ca "experiment social" ! Ar fi util să se vadă (prin cercetare sociologică) nivelul de instruire școlară a participanților, respectiv a neparticipantilor.
Răspunde
0 0
Gorun George
26 Apr 18:57
Gusa esti un mare BOU si DOBITOC. Modificarile ce vor sa le faca la codurile penale intra in vigoare peste cateva luni. Dupa referendum, care va trece cu un procent mare, in ciuda unor analisti ca tine, nu va mai fii posibila nicio relaxare a pedepselor si nici amnistii sau gratieri, fie si mascate. Tu si prietenii tai PSD veti fii istorie, la tomberonul politicii
Răspunde
0 0
Belu
26 Apr 15:22
Gușă ași dă cu părerea și face pe deșteptul dar cu impozitele la stat stă rău.
Răspunde
0 0
ioan
26 Apr 15:05
Degeaba te zvârcolești ca un șarpe veninos dându-te cu părerile tale veninoase la adresa celor care nu sunt înhăitați cu ăștia așa zis de stânga !!! Tot îți vor lua banii și-ți vor închide oficina ta propagandistică pentru ciumeții roșii !!!! Dacă erai așa de deștept de ce nu ai fost în stare să o faci pentru tine și partidulețul tău cu nume pompos , corcoduș, oțetar, sau cam așa ceva !!! ha ha??? Câte voturi ai luat la alegerile la care ai participat ??? Așa că mare analist vizionar ....Visezi cai verzi pe pereți !!!!!
Răspunde
0 0
DEFESTIST
26 Apr 14:44
prin definitie!
Răspunde
0 0
Ciuca Constantin
25 Apr 19:30
Nea Cozmine. Poate ai dreptate. Dar stai prea mult pe sticla. Prea le stii pe toate !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?