Corlăţean, despre românul linşat în Franţa: Ambasada noastră află din presă ce s-a întâmplat

 
Titus Corlăţean
Titus Corlăţean

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat la Realitatea TV, la emisiunea Jocuri de Putere, că este deranjant că ambasada la paris află din presă ce s-a întâmplat şi nu de la autorităţile franceze. şeful diplomaţiei române a asigurat că toate mesajele necesare după cazul românului linşat la Paris au fost transmise autorităţilor franceze. 

Ministrul de Externe Tisus Corlăţean a asigurat că România a trimis partenerilor francezi mesaje foarte clare după cazul românului de etnie romă linşat la paris, dar a criticat activitatea ambasadorului român Bogdan Mazuru. 

"E un lucru deranjant pentru mine ca ministru de Externe faptul că ambasada noastră află din presă şi nu de la autorităţile franceze ce s-a întâmplat. Undeva azi noapte spre dimineaţă lucrurile au apărut mult mai clar în presa franceză şi în baza instrucţiunilor pe care le-am transmis ambasadorului Mazuru, a intervenit direct la consilierul diplomatic al premierului, la ministrul de interne şi la ministrul de externe francez cu mesaje clare şi aşteptări clare ca cei responsabili să fie prinşi. O astfel de agresiune e inacceptabilă", a declaat ministrul de Externe, marţi, la emisiunea Jocuri de Putere. 

"Reacţia a fost foarte clară, am primit un răspuns clar, dar e nevoie de o acţiune concretă. Aici nu e vorba despre România, cât de bogată sau săracă e ţara asta, care a ieşit dintr-o lugă perioadă de comunism acum 25 de ani în care am fost plasaţi fără să ne întrebe nimeni de sănătate. România vine de departe şi a trebuit să facă eforturi uriaşe. Nu puteam să ştergem starea de sărăcie în care am fost plasaţi după cel de-al doilea Război Mondial. O parte din prosperitatea Vestului european se bazează şi pe munca foarte serioasă a milioane de români, după ce s-au descis frontierele", a mai spus Corlăţean.

"Ştiu că a fost o discuţie între premierul Valls şi Ponta, aşteptăm rezultate concrete pentru că s-a mai întâmplat. Sunt lucruri foarte grave care se întâmplă în aceste state vest europene şi autorităţile au datoria de a opri aceste acte rasiste" a mai spus şeful diplomaţiei române.

Ministerul de Externe consideră că actul căruia i-a căzut victimă minorul agresat în Franţa este "cu totul incalificabil" şi îşi exprimă aşteptarea ca autorităţile franceze să ia toate măsurile necesare pentru aducerea în faţa justiţiei a persoanelor responsabile.

"Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităţilor franceze să clarifice în cel mai scurt timp circumstanţele în care s-au produs evenimentele de la Pierrefitte-sur-Seine, din data de 13 iunie 2014, relatate de mass-media. De asemenea, MAE îşi exprimă aşteptarea ca autorităţile franceze să ia toate măsurile necesare pentru identificarea şi aducerea în faţa justiţiei a persoanelor responsabile de atrocităţile comise asupra unui cetăţean minor presupus de origine română", se arată în reacţia MAE, după ce un minor rom din România a fost bătut de aproximativ 12 persoane care îl suspectau de comiterea unor spargeri într-o localitate din departamentul Seine-Saint-Denis, în zona central-nordică a Franţei.

Ministerul Afacerilor Externe consideră "cu totul incalificabil actul căruia i-a căzut victimă minorul agresat" în localitatea franceză Pierrefitte-sur-Seine.

Potrivit MAE, "un asemenea act nu îşi găseşte absolut nicio justificare".

Ministerul de Externe mai precizează că autorităţile române apreciază luările publice de poziţie la cel mai înalt nivel ale autorităţilor franceze (preşedinte, prim-ministru, ministru de interne), cu privire la acest caz.
Totodată, MAE constată "cu maximă preocupare" faptul că "asemenea acte incalificabile, de o violenţă extremă, cărora le cad victime cetăţeni europeni, inclusiv români, sunt, într-o anume măsură, şi rezultatul manifestării publice de atitudini xenofobe şi, adesea, rasiste, din ce în ce mai prezente în abordările unora dintre politicienii din spaţiul european".

Un minor rom român se afla între viaţă şi moarte luni seara, după ce a fost bătut de aproximativ 12 persoane care-l suspectau de comiterea unor spargeri într-o localitate din departamentul Seine-Saint-Denis, în zona central-nordică a Franţei, relatează site-ul revistei franceze Le Nouvel Observateur.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, minorul, în vârstă de 16 ani, ar fi fost bătut crunt de persoane care-l suspectau că a spart anterior apartamentul unei femei din localitate. "Un grup de persoane a venit să-l caute în această tabără şi l-a luat cu forţa", a declarat o sursă din cadrul poliţiei. Minorul a fost sechestrat într-o pivniţă, unde agresorii l-au bătut cu brutalitate.

"Aproximativ 12 persoane" ar fi participat la această linşare, potrivit unei surse apropiate cazului. Mama minorului este cea care a sesizat poliţia. Tânărul a fost găsit vineri seara, inconştient, abandonat într-un cărucior de la un supermarket, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Nicio persoană nu era arestată până luni seara în acest caz, potrivit Le Nouvel Observateur.
Grav rănit, minorul a fost internat la Spitalul Lariboisière de la Paris, unde se afla într-o stare critică luni. "Prognosticul său vital este angajat. Este în comă", a precizat o sursă judiciară. Tânărul, în vârstă de 16 ani, trăia împreună cu familia şi alţi romi într-o casă părăsită, la marginea drumului naţional numărul unu, în dreptul cartierului Cité des Poètes, la Pierrefitte-sur-Seine.

Potrivit unei surse judiciare, tânărul era cunoscut pentru comiterea unor furturi. El a fost arestat în mai multe rânduri, începând din iunie, a declarat primarul Pierrefitte-sur-Seine Michel Fourcade. Primarul socialist a declarat că mai multe maşini au fost sparte în ultimele săptămâni în Cité des Poètes, alimentând resentimentele locuitorilor faţă de romi, pe care-i acuză că sunt autorii acestor furturi.

Preşedintele Francois Hollande a denunţat, marţi, actele "incalificabile şi nejustificate", care contravin tuturor principiilor pe care se fondează statul francez, după agresarea unui adolescent rom în regiunea pariziană, relatează AFP.

Preşedintele Hollande "cere angajarea tuturor mijloacelor pentru găsirea autorilor acestei agresiuni", a anunţat Palatul Elysée.

Premierul francez Manuel Valls a condamnat, marţi, "cu mare fermitate" agresarea tânărului Darius, minorul rom în vârstă de 16 ani care se află între viaţă şi moarte după ce a fost linşat la Pierrefitte-sur-Seine vineri, relatează publicaţia Le Monde în ediţia electronică.

Premierul francez a fost contactat de publicaţie, precizează Le Monde. Valls a cerut ca "cei responsabili de acest act inacceptabil să fie găsiţi cât mai rapid, pentru a răspunde de acţiunile lor în faţa justiţiei", adaugă publicaţia.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 0
lucru simplu
19 Jun 16:23
Fiecare tara ar trebui sa aiba pe langa ambasade un birou de evidenta a cetatenilor. In cazul in care cineva sufera discriminari, abuzuri etc, membrii familiei sau persoana in cauza sa ceara ajutor.
Răspunde
4 0
mihai
19 Jun 10:43
Eu, nu inteleg de ce, reprezentantii statlui roman lui nu se separa de aceasta natie si ne amesteca pe toti cu ei
Răspunde
1 0
briciu mondialu
19 Jun 16:48
3 Pai autoritatile statului sunt cu totii rromi! Tu nu te uiti la televizor? Nu te uiti la fetzele lor, la felul lor de a se purta? Uita-te la Ponta, la Ilie Sarbu, la Hrebenciuc, la Iliescu, la Nastase, la Udrea.. si lista e lunga. Du-te la politie, la pasapoarte, in 25 de ani si-au bagat copii doar in functii importante, si i-au trimis la studii in strainatate cu banii furati. Trebuie sa intelegeti ca rromii sunt de 2 categorii, unii care sunt in stransa legatura cu comunitatea gen Bercea, Cioaba, Salam, Minune si altii care s-au "romanizat" gen astia enumerati la inceput, plus Niculae, Tziriac, etc. Inclusiv schimbarea titulaturii dint tz*gani in rromi. Nu vedeti ca acum rrom nici nu se mai scrie cu 2 de rr ca sa se faca confuzie intre rrom si roman?
2 0
MAREA TIGANIADA
21 Jun 08:16
6 Pardon mo...poate vrei sa spui garoi,tiganii sunt o minoritate nationala[etnica] originara din India,raspandita in toata Europa,dar din nefericire pentru noi romanii,sa inmultit extrem de mult in ROMania,unde reprezinta peste 10-15 % din populatia tarii,si intr-adevar foarte multi oameni politici rromani apartin minoritatii tiganesti,sau au cel putin nitel sange amestecat...A.Nastase,I.Iliescu,Niculae,E.Udrea,etc...pe cand in ceea ce-l pe mongoloidul Pinochio,se vede pe mecla lui ca-i urmas de-al lui Gingis Han.
2 0
MAREA TIGANIADA
21 Jun 08:24
6 Pardon mo...poate vrei sa spui garoi,tiganii sunt o minoritate nationala[etnica] originara din India,raspandita in toata Europa,dar din nefericire pentru noi romanii,sa inmultit extrem de mult in ROMania,unde reprezinta peste 10-15 % din populatia tarii,si intr-adevar foarte multi oameni politici rromani apartin minoritatii tiganesti,sau au cel putin nitel sange amestecat...A.Nastase,I.Iliescu,Niculae,E.Udrea,etc...pe cand in ceea ce-l pe mongoloidul Pinochio,se vede pe mecla lui ca-i urmas de-al lui Gingis Han.
8 -1
COCIOABA,IMPARATUL TIGANILOR SI INDO-PACHISTANEZILOR DE PRETUTINDENI
18 Jun 16:25
...de ce nu se face un sondaj de opinie in ROMania sa vedem ce parere au romanii[nu cei din minoritea tiganeasca!]despre minoritari necivilizati care au speriat vestul...practicandu-si meseriile traditionale[cersit,inselat,ciordit,etc]...dupa care se intorc in tara cu prada...si isi construiesc palate cu turnulete...
Răspunde
7 0
ROMANUL NU-I FRATE CU TIGANUL
19 Jun 03:18
11 Hopa...avem pe-acilea mai vere cel putin un supus de-al bulibasilor Cioaba,Paun,Iulian,etc...minoritarii ciorditori care au dus faima ROManiei in Europa...
14 -1
adevarul
18 Jun 02:02
da bine la alegeri daca va interesati de tigani care fura prin strainatate si in tara.iar lucrurile furate ajung in Romanica,si bani sant cheltuiti in mare parte tot in tara.in rest santeti un mare null barat!
Răspunde
5 0
ROMANUL NU-I FRATE CU TIGANUL
19 Jun 03:33
11 Hopa...avem pe-acilea mai vere cel putin un supus de-al bulibasilor Cioaba,Paun,Iulian,etc...minoritarii ciorditori care au dus faima ROManiei in Europa...
14 -1
mamablu
18 Jun 01:57
Mai bine să-i belească francezii decât noi.
Răspunde
7 -1
COCIOABA,IMPARATUL TIGANILOR SI INDO-PACHISTANEZILOR DE PRETUTINDENI
18 Jun 16:13
5 ...de ce nu se face un sondaj de opinie in ROMania sa vedem ce parere au romanii[nu cei din minoritea tiganeasca!]despre minoritari necivilizati care au speriat vestul...practicandu-si meseriile traditionale[cersit,inselat,ciordit,etc]...dupa care se intorc in tara cu prada...si isi construiesc palate cu turnulete...
5 0
ROMANUL NU-I FRATE CU TIGANUL
19 Jun 03:18
11 Hopa...avem pe-acilea mai vere cel putin un supus de-al bulibasilor Cioaba,Paun,Iulian,etc...minoritarii ciorditori care au dus faima ROManiei in Europa...
18 -1
oare de ce?
17 Jun 23:37
daca nu era scandal in presa, nici nu aflau chiar daca murea ala. de ce? pai poate ca prima, a doua si a zecea oara cand francezii i-au tras de maneca apropo de niste astfel de cazuri, ambasadorii sau consulii au zis si ei - pai sunt rromi, faceti ce vreti cu ei.
Răspunde
5 0
ROMANUL NU-I FRATE CU TIGANUL
19 Jun 03:38
11 Hopa...avem pe-acilea mai vere cel putin un supus de-al bulibasilor Cioaba,Paun,Iulian,etc...minoritarii ciorditori care au dus faima ROManiei in Europa...
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?