Corina Crețu dă o nouă replică guvernului: De ce nu cereți bani UE pentru spitalele regionale?

 
Corina Creţu
Corina Creţu

Comisarul european, Corina Crețu, vine cu o replică pentru consilierul guvernamental Darius Vâlcov și îi explică că în cazul în care România dorește mai mulți bani pentru cele trei spitale regionale, atunci ea este deschisă și așteaptă documentația pe care o va soluționa în regim de urgență la Bruxelles.

Darius Vâlcov a atacat-o pe Corina Creţu după ce comisarul european a criticat guvernul pentru că a accesat prea puține fonduri europene. Consilierul premierului Dăncilă susține că fondurile sunt insuficiente pentru construcția spitalelor din România, iar soluția parteneriatelor public-privat este mai rentabilă. 

În replică, Crețu explică că așteaptă, în zadar, de la guvernul român o nouă cerere de suplimentare a fondurilor pentru spitalele regionale.

”La momentul adoptării Programului Operațional Regional, niciunul dintre studiile de fezabilitate nu fusese încă realizat şi nu se stabilise numărul de paturi pe care ar urma să le aibă fiecare dintre aceste spitale şi nici complexitatea serviciilor oferite. Între timp, România a continuat să pregătească investițiile, cu ajutorul serviciilor mele și ale BEI, și conform ultimelor estimări ale autorităţilor naţionale, cele trei spitale vor avea nevoie de un buget de 1,2 - 1,5 miliarde de euro.

Comisia Europeană a constatat că această sumă este semnificativ mai mare decât bugetul prevăzut inițial, dar a rămas angajată să sprijine construcţia spitalelor regionale în conformitate cu acordurile încheiate cu Ministrul Dezvoltării Regionale în anul 2015. Conform prevederilor acestui acord, la Bruxelles se aşteaptă încă prezentarea celor trei proiecte majore care necesită aprobarea Comisiei, având în vedere dimensiunea acestora.
Îmi doresc, împreună cu colegii mei din Comisia Europeană, să sprijim aceste investiții, deoarece vor schimba semnificativ nivelul de asistență medicală pentru cetățenii din cele trei regiuni. În acest proces s-au depus multe eforturi, inclusiv din partea serviciilor Comisiei și a BEI.

Până la acest moment, dupa toți acești ani, România nu a adus la cunoştinţa CE fapul că și-ar fi schimbat poziția cu privire la finanțarea celor trei proiecte. În cazul în care România dorește să aloce o sumă mai mare din fondurile europene pentru aceste spitale, invit autoritățile române să înainteze Comisiei Europene o solicitare în acest sens, în regim de urgență. Sunt deschisă să discut orice modificare a POR care poate să conducă la accelerarea construcției celor 3 spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj. În cazul în care autoritățile naționale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Și în acest sens, este nevoie de o solicitare din partea autorităților naționale.

Sunt mâhnită că discuţiile despre un obiectiv atât de important se duc într-o zonă a speculaţiilor şi disputelor”, a scris Crețu pe Facebook.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Gheorghe
25 Oct 22:51
De ce sa aduca romanii inapoi ? De ce sa se imbogateasca din munca ? De ce sa lu se dea romanilor parte din paminturi sau adaceri ? De ce sa devina romanii mai bogati decit ciocoii ? De ce sa nu ii tii cu capul plecat prin strainatate ? De ce sa iei imprumuturi pe care sa le investesti in romani care vor sa daca afaceri, sa munceasca pamintul, sa faca copii ? Nu se poate, romanii trebuie sa ia doar credite pentru masini, pentru apartamente la oras, trebuie sa ramina saraci, manipulati si dezbinati ! Atit cit vor mai fi! Daca sau dat pomeni acestea sau dus pe stimularea economilor turciei, bulgariei sau greciei! Romanii nu au voie sa produca, ei trebuie doar sa cumpere. Puliticienii au grija sa nu cumva sa se imbogateasca cineva in afara de ei. Puliticienii sint, in marea najoritate cei care au demolat tara si au impresia ca e foarte bine ... timpul trece, oamenii nu se mai intorc, multi se vor trezi singuri si batrini in prea multe camere ... daca se vor trezi vreodata din paranoia indusa de parazitii romaniei ...
Răspunde
0 0
Gheorghe
25 Oct 22:39
Cum sa ia ciocoimea fonduri europene ? In primul rind nu se pot fura ! In al doilea rind trebuie sa gaseasca pe cine care stie sa scrie ! In al treilea rind trebuie sa gaseasca pe cineva care stie sa citeasca ! In al patrulea rind ... ! Cind ai vindut economia, 40% din pamint e vindut strainilor, 40% din populatie a disparut sau a emigrat, cind imprumuturile depasesc 60% din pib, cind bujetarii, pensionarii de lux sint singurii care cotcodacesc multumiti, cind nulitati isi fac de cap in pulitica adusi de lenea si prostia celor care urmaresc ca drogatii halenele, cind cei care au furat au expirtat banii si iau investit in madagascar, brasilia, serbia, ... cind sint preferati “investitorii” care vin sa cumpere ce a mai ramas, cind copiilor acestei tari nu le va ramine decit datorii si o tata vinduta strainilor, cind oricine se opune fascismului politic e evaluat si aruncat afara, cind tineretul vinde ce are si PLEACA, ... cum sa asteptit niste nulitati sa faca ceva !!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?