Coreea de Sud a demontat un turn în formă de brad de Crăciun de la frontieră care irita Phenianul

 
Coreea de Sud a demontat un turn în formă de brad de Crăciun de la frontieră care irita Phenianul Foto: Johan Nylander / cnn.com
Coreea de Sud a demontat un turn în formă de brad de Crăciun de la frontieră care irita Phenianul Foto: Johan Nylander / cnn.com

Coreea de Sud a anunţat miercuri că a demontat unui turn în formă de brad de Crăciun, construit în apropiere de frontiera cu Coreea de Nord, care provoca iritare la Phenian, potrivit Mediafax.

Coreea de Nord a cerut în mai multe rânduri distrugerea acestui turn de oţel, înalt de 20 de metri, ridicat în urmă cu 43 de ani pe un deal, într-o zonă militară, la aproximativ trei kilometri de frontiera fortificată dintre cele două ţări surori şi inamice.

Phenianul a ameninţat inclusiv cu bombardarea edificiului, decorat uneori, în decembrie, cu lampioane folosite de Crăciun, o onoare acordată de Seul unor grupuri de locuitori. "Bradul" a fost decorat inclusiv cu o cruce uriaşă iluminată, un gest denunţat de către Nordul ateu ca intolerabil.


Ministerul sud-coreean al Apărării a afirmat că a demontat obiectul din motive de securitate. "Decizia nu are legătură cu relaţiile intercoreene", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt. "Principalul motiv este securitatea", a adăugat el, precizând că demontarea a început în august. "Nu există niciun proiect de înlocuire", a mai anunţat purtătorul de cuvânt.

Cele două Corei au încheiat în 2004 un acord în vederea încetării exerciţiilor de propagandă oficială în apropierea liniei de demarcaţie, iar Seulul a acceptat să nu mai ilumineze acest uriaş "brad" de Crăciun. Răspândirea unor manifeste ostile faţă de regimul nord-coreean dincolo de frontieră a încetat, de asemenea, la fel ca difuzarea unor mesaje de propagandă la megafon.

Însă Coreea de Sud a rupt acest acord în 2010, într-un context de tensiuni puternice, după torpilarea unei corvete sud-coreene, acuzând Coreea de Sud de acest atac. În 2011, după decesul liderului nord-coreean Kim Jong-il, "bradul" nu a fost iluminat, şi nici în 2013, în contextul unei intensificări a tensiunilor între cele două ţări.

Demontarea turnului are loc în urma unui recent acord vizând reluarea unui dialog intercoreean la nivel înalt, încheiat în cursul unei vizite-surpriză în Coreea de Sud a unei delegaţii nord-coreene.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?