Contribuţiile de asigurări sociale au crescut de duminică, cu 3,8%

 
Foto: Realitatea TV
Foto: Realitatea TV
Contribuţiile de asigurări sociale plătite de angajaţi şi angajatori pentru condiţii normale de muncă au crescut cu 3,8 puncte procentuale de duminică, şi nu cu 3,3 puncte procentuale, cum anunţa iniţial guvernul, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale.


Astfel, contribuţiile cresc la 31,3%, de la 27,5% în decembrie 2008.

Bugetul asigurărilor sociale de stat, excedentar până în octombrie 2008, a trecut pe deficit în noiembrie, cu un minus de 604 milioane lei. Pentru întregul an 2008, Finanţele au prevăzut, în schiţa de buget transmisă sâmbătă partenerilor sociali, un deficit la bugetul de pensii de 725,8 milioane lei.


Joi, Guvernul a anunţat că majorează contribuţiile de asigurări sociale cu 3,3 puncte procentuale, astfel încât să revină la nivelul celor aplicate în prima parte a anului 2008.

Prin decizia Finanţelor de a majora peste nivelul luat iniţial în calcul de guvern, bugetul asigurărilor sociale devine excedentar, cu un plus de 221 milioane lei în acest an, faţă de un deficit de 70 milioane lei, cât s-ar fi obţinut cu o majorare cu doar 3,3 puncte procentuale.

Un alt plus de încasări se obţine şi prin blocarea contribuţiei la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) la 2% în acest an, fiind anulată creşterea la 2,5% din programarea anterioară.

"Prin majorarea cotei contribuţiilor de asigurări sociale la 31,3%, bugetul asigurărilor sociale va beneficia practic de creşterea cu un punct procentual a contribuţiilor plătite către stat, întrucât se câştigă atât din diferenţa faţă de nivelul anunţat de guvern în urma şedinţei de joi, de 0,5%, cât şi din blocarea transferului de 0,5% a cotei către pensiile private", a precizat, pentru NewsIn, liderul Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

Proiectul de buget transmis sâmbătă de Finanţe sindicatelor şi patronatelor va mai fi discutat luni cu partenerii sociali, însă blocarea contribuţiei pe pilonul II a fost propusă chiar de sindicate, tocmai pentru a susţine bugetul pubic de pensii.

Astfel, pentru anul 2009, cota de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă datorată de angajator va fi de 20,8%, iar cea datorată de angajaţi de 10,5%.

Totodată, proiectul bugetului asigurărilor sociale prevede o creştere a contribuţiilor de asigurări sociale pentru condiţii deosebite de muncă de la 32,5% în luna decembrie la 36,3% şi o majorare a cotelor de contribuţii plătite de angajaţi şi angajatori pentru condiţii speciale de muncă de la 37,5% la 41,3%.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?