Contestat în UE, Viktor Orban are susținerea masivă a ungurilor. Fidesz, creditat cu 54% din voturi

Viktor Orban 
Viktor Orban 

Partidele care formează coaliţia de guvernare în Ungaria ar primi 54 la sută din voturile alegătorilor care s-ar prezenta în mod cert la scrutin, ceea ce reprezintă o proporţie mult mai mare a sufragiilor decât cea pe care ar primi-o partidele de opoziţie împreună - reiese din sondajul efectuat de Institutul Nézőpont, ale cărui rezultate au fost remise sâmbătă agenţiei ungare de presă MTI.Rezultatele sondajului efectuat între 3 şi 21 ianuarie prin întrebarea a 2000 de persoane arată că susţinerea partidelor din actuala coaliţie guvernamentală de dreapta formată din Fidesz şi Partidul Popular Creştin-Democrat (KDNP) este de 40 la sută în rândul întregii populaţii adulte a Ungariei, fiind în creştere cu 3 puncte procentuale faţă de finele anului trecut.

Dintre partidele de opoziţie, formaţiunea Jobbik ar primi 7 la sută din sufragiile electoratului, aflându-se astfel la cea mai joasă cotă de popularitate din anul 2014 încoace.

Proporţia simpatizanţilor Partidului Socialist Ungar (MSZP), care a fost principalul partid de guvernământ timp de trei cicluri parlamentare în perioada de după 1990, a rămas neschimbată la 5 sută.

Coaliţia Democratică (Demokratikus Koalíció, DK), partid format de politicienii care au părăsit MSZP, în frunte cu fostul premier Ferenc Gyurcsány, ar primi 4 la sută din voturi; simpatizanţii partidului ecologist de stângă Politica poate fi altfel (Lehet Más a Politika, LMP) reprezintă 3 la sută, iar cei ai Mişcării Momentul (Momentum Mozgalom), care se declară partid de centru, 2 la sută.

Trei partide ar primi câte 1 procent din sufragii, acestea sunt Împreună 2014 (Együtt 2014), partid format dintr-o uniune de organizaţii civice sub conducerea fostului premier de stânga Gordon Bajnai; Liberalii (Liberálisok), partidul liberal de stânga înfiinţat de Gábor Fodor, fost preşedinte al Alianţei Liber-Democrate (Szabad Demokraták Szövetsége) precum şi formaţiunea de protest Partidul Câine cu două cozi (Kétfarkú Kutya Párt).

Pe eşantionul celor care au declarat că sigur vor participa la alegeri, coaliţia Fidesz-KDNP ar primi 54 la sută din voturi, Jobbik 13 la sută, iar în partea stângă a eşichierului politic MSZP 9 la sută, DK şi LMP câte 8 la sută. Restul partidelor se clasează sub pragul electoral.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?