Experții au găsit cinci hibe la proiectul lui Teodorovici cu închisoarea

 

Adrian Bența, consultant fiscal, susține că actul normativ propus de Eugen Teodorovici este unul bun, că încearcă să mai aducă o disciplină în acele companii de stat care uită cu anii să plătească, însă este unul perfectibil.

Adrian Bența a declarat pentru HotNews.ro că propunerea ar trebui mai dezvoltată.

”1. Nu mi se pare în regulă faptul că acest termen de 30 de zile este foarte scurt. Bagi la pușcărie un om care poate să aibă doar o dificultate financiară.
2. Nu mi se pare în regulă că nu definește foarte exact noțiunea de nevinovăție sau vinovăție și lasă așa, la modul general.
3. De exemplu, dacă sunt o societate și am vândut la stat și Guvernul vrea să își rezolve deficitul bugetar prin întârzierea la plată, lucru care se întâmplă foarte des, în ultimii ani, adică nu prea se mai plătesc facturi la noiembrie și decembrie și le aruncă până în ianuarie, atunci ar putea să fie o victimă la o astfel de lege
4. Nu are plafon. Ce faci? Bani un om la pușcărie pentru 10.000 de lei? Sume dintr-astea nesemnificative?


5. Nu se uită la comportamentul omului. Unul a plătit 20-30 de ani taxe la stat, trece printr-o perioadă nasoală, știi că stopajul ăsta la sursă trebuie aplicat și plătești TVA la factură și când nu ai încasat banii. Atunci se pune problema la un pic de dezvoltare în analitic.

„Există o Hotărâre a Curții Constituționale prin care spunea că este neconstituională pedeapsa cu sancționea privativă de libertate, deci cu pușcăria, pentru când nu se plătesc impozite reținute prin stopaj la sursă. Dacă citim cu atenție decizia Curții Constituționale, vedem că aceasta nu a zis că este pe fond neconstituțională, ci pe formă. Nu era definită noțiunea de stopaj la sursă. În acest moment, pe noul Cod de procedură fiscală, Legea 207/2015 este definit foarte clar ce reprezintă stopajul la sursă. Prin urmare, se îndeplinește și condiția formală dată de Curtea Constituțională”, a arătat Adrian Bența.


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Vlad
17 Sep 07:26
Tot este bine macar cu aceste minime scutiri, pe vremea Basescului tot poporul acumula datorii catre stat pe firme(bani in buzunar) si apoi vindeau societatile catre Irak Afganistan, cecenia, Siria Yemen Bangladesh chiar Somalia. Sa se duca DNA-ul Lui Kovesi sa faca comisii rogatorii acolo!!! S-au facut averi mari in PDL atunci, rontaie baietii cel putin 5 generatii la banutii facuti atunci.
Răspunde
0 0
Caragiale
16 Sep 18:35
Corect ii scuteste de plata penalitatilor si dobanzilor. Dar alte firme le platesc si pe acestea. De sunt scutiti? De ce nu isi platesc datoriile,in special firmele de stat ? De ce sa platesca cand pot da salarii nesimtite, contracte pe ochi frumosi si altele....Managerul incompentent de cine o fi pus? Consiliul de administratie il intereseaza dacat indemnizatia....( si ei de cine or fi pusi oare?)
Răspunde
0 0
Vlad
16 Sep 17:42
Caragiale, nu scuteste legea pe nimeni de plata impozitului. Legea scuteste de plata dobanzilor si a penalitatilor la intarzierea platii debitului principal car pot ajunge mult mai mari decat principalul in 2-3 ani. Se incearca ocolirea intrarii in insolventa a societatilor cu probleme de genul acesta care duce la un blocaj financiar major in piatza. Acum pricepi? Daca nu , Google it!
Răspunde
0 0
Caragiale
16 Sep 14:50
Curat gandire PSD. Pe unii ii bagam la puscarie pt neplata la timp a impozitelor( cei carora le blocam conturile pt 5 lei) si pt altii ( vezi clientela PSD) dam ordonanta de urgenta ca sa-i scutim de plata impozitelor. Legea nu trebuie sa fie la fel pentru toti si in Romania?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?