Construcţie ULUITOARE - fortăreaţa din planurile lui Napoleon, folosită abia 180 de ani mai târziu

 

Fortul Boyard este localizat între Île-d’Aix şi Île d’Oléron în strâmtoarea Pertuis d’Antioche, pe coasta vestică a Franţei. Deşi construcţia acestuia a fost sugerată undeva în secolul al XVII-lea, acesta a fost construit de fapt în timpul perioadei lui Napoleon Bonaparte.

Construcţia a început în 1801 şi a fost completată în 1857, relatează The Vintage News. Fiind aproape imediat abandonat, a fost refolosit abia în 1990, când în interiorul lui a fost realizat show-ul televizat numit chiar Fort Boyard.

Fortul are o formă ovală, cu o lungime de 68 de metri şi o lăţime de 31. Zidurile fortului au o înălţime de 20 de metri. În centrul structurii este o curte şi un palier pentru soldaţi şi ofiţeri. De asemenea, în exterior, ar fi locuri speciale pentru tunuri.


Construcţia fortului a fost luată în considerare în timpul lui Louis al XIV-lea între 1661 şi 1667. Se considera că fortul forma o line de fortificaţie împreună cu Fortul Enet şi Fortul de la Rade on Île-d’Aix. Acest fort ar fi umplut distanţa dintre cele două. În 1692, inginerul francez Descombs a început planificarea construcţiei, dar costul extrem de mare a determinat ca proiectul să fie abandonat.

După un raid britanic în 1757 pe Île-d’Aix, francezii au reluat planurile pentru construcţia acestui fort. Şi în acest caz, ideea a fost abandonată, de data aceasta din cauza problemelor logistice.

Eforturile au fost reluate în 1800 de către Napoleon Bonaparte şi în următorul an inginerii francezi au proiectat un fort pentru a fi construit. Pentru a facilita construcţia, a fost construit un port pe île d’Oléron, plus localitatea Boyardville care a fost construită pentru muncitori.

Prima fază a construcţiei a fost stabilirea unei platforme care avea rolul de fundaţie, cu o lungime de 100 de metri şi o lăţime de 50. Proiectul a fost suspendat în 1809 şi a fost reluat în 1837, sub Louis Philippe, în urma tensiunilor cu Marea Britanie.

În sfârşit, fortul a fost terminat în 1857. Acesta putea adăposti 250 de oameni. Totuşi, la această dată tunurile s-au îmbunătăţit şi a făcut ca fortul să fie inutil, întrucât cele două forturi vecine acopereau distanţa.

După 1871, Fortul Boyard a fost folosit ca închisoare militară, apoi după o scurtă perioadă a fost abandonat şi neîngrijit.

După 1990, construcţia impresionantă a devenit simbolul şi locul de desfăşurare al unui show tv popular.

sursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?