Consiliul Fiscal arată cartonaşul roşu Codului Fiscal: Este nesustenabil

 
Victor Ponta
Victor Ponta

Consiliul fiscal critică proiectul Codului fiscal, aprobat de Guvernul Ponta şi trimis în Parlament, considerand drept nesustenabile reducerile ample la nivelul taxelor si impozitelor pe care aceasta le prevede.Consiliul fiscal a avizat negativ proiectul celor doua Coduri (fiscal si de procedura fiscala), se arata într-o Opinie formulata luni. Experţii fiscali reproşează Guvernului că nu a venit cu măsuri concrete de compensare a găurilor bugetare pe care reducerile de taxe le vor genera.

"Avand in vedere probabilitatea extrem de ridicata ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal sa conduca la deviatii de proportii de la tintele bugetare pe termen mediu, Consiliul fiscal avizeaza negativ propunerea legislativa", se arata in concluziile Raportului, prezentat de Hotnews.ro.

Adoptarea celor două Coduri în forma propusă de Executiv ar pune în pericol inclusiv parcursul României pentru trecerea la moneda euro.

"Castigurile de eficienta in colectarea taxelor si a impozitelor si in cheltuirea banului public trebuie sa fie folosit in mod prudent si gradual, fara a pune in pericol echilibrele macroeconomice", se arata in document.

In plus, potrivit estimarilor Consiliului, existenta unui deficit excesiv pentru anii urmatori in cazul aplicarii noului Cod Fiscal este imposibil de conciliat cu adoptarea euro in anul 2019.

Romania risca sa intre din nou in capcana unei politici fiscale pro-ciclice, apasand pe acceleratie in faza de expansiune a ciclului economic si riscand sa fie constransa sa implementeze masuri de ajustare structurala intr-o inevitabila faza viitoare de recesiune.

Potrivit estimarilor Consiliului fiscal, proiectul de modificare a Codului fiscal in forma sa actuala implica un risc extrem de deteriorare permanenta si de proportii a pozitiei finantelor publice ale Romaniei.

Estimarile Consiliului fiscal indica deficite efective superioare nivelului de referinta de 3% din PIB pentru deficitul efectiv in intervalul 2016-2019, iar evolutiile estimate la nivelul soldului bugetar structural sugereaza reversarea progreselor realizate pana in prezent in ceea ce priveste consolidarea fiscala, la finele anului 2019 deficitul structural revenind la un nivel apropiat cu cel consemnat in anul 2010.

Asemenea evolutii sunt in flagranta contradictie cu principiile si regulile fiscale instituite de LRFB, precum si cu tratatele de guvernanta fiscala la nivel european al caror semnatar Romania este.

 

Fișiere din articol:

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 0
Georgiana
31 Mar 09:51
Pai cum cu ce sa acopere gaurile bugetare? Cu referndumul din 2009 cand s-a votat ca in Parlament sa fie 300 de deputati nu 580 cati sunt acum!!!! Si sa mai taie din primele alea nesimtite pe care si le acorda. Daca se agita un pic, pot acoperi si cu ce confisca de la astia acuzati de DNA.Cred ca daca fac un calcul pana acum ,deja bugetul este pe excedent!!
Răspunde
4 -3
Alinuta
30 Mar 16:56
Cine mama dre_qului va credeti voi ?
Răspunde
7 -7
mirela
30 Mar 15:53
Cine sunt membrii acestui Consiliu Fiscal ? Vrem sa le cunoastem identitatea !
Răspunde
7 -7
mirela
30 Mar 15:16
Cine va plateste voua salariul domnilor din Consiliul Fiscal ? Cumva noi cetatenii Romaniei ? Sau luati simbrie de la altii ?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?