Consiliul Europei reacționează după atacurile anti-GRECO ale PSD și ALDE

 
Consiliul Europei
Consiliul Europei

Un purtător al Consiliului Europei (CoE) a reacționat, marți seara, după atacul lui Călin Popescu Tăriceanu la rapoartele GRECO publicate azi. 

Organismul anticorupţie al Consiliului Europei, GRECO, face referire la protocoalele clasificate încheiate între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii în raportul de evaluare privind România făcut public marţi, a transmis pentru Agerpres un purtător de cuvânt al CoE, ca reacţie la o afirmaţie a preşedintelui Senatului, Călin-Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE, Călin-Popescu Tăriceanu, a scris pe Facebook că experţii GRECO "nu au avut nimic de comentat despre dezvăluirile din ultimii ani", între acestea fiind protocoalele secrete sau dosarele făcute la comandă.

În concluziile raportului de evaluare a progreselor în implementarea măsurilor recomandate în 2015 pentru a preveni corupţia în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor, făcut public marţi, GRECO se declară preocupat de tensiunile politice continue în România în ceea ce priveşte reformele sistemului judiciar, cu consecinţele sale potenţial dăunătoare pentru combaterea corupţiei.

Într-o notă de subsol la această concluzie, menţionată de purtătorul de cuvânt al CoE, GRECO constată cu regret că recenta publicare a protocoalelor clasificate încheiate între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii a ridicat întrebări cu privire la independenţa parchetului şi la admisibilitatea probelor obţinute în numeroase cazuri anticorupţie, subminând astfel credibilitatea eforturile anticorupţie anterioare extrem de apreciate.

GRECO se referă la Decizia Curţii Constituţionale nr. 26/2019 din 16 ianuarie 2019, în care se constată că astfel de practici încalcă securitatea juridică a cetăţenilor şi a dispus ca toate parchetele şi instanţele din ţară să verifice în toate procesele în curs dacă au fost respectate normele de procedură şi "să fie luate măsuri legale adecvate".

GRECO cere desființarea secției pentru anchetarea magistraților, înființată de PSD-ALDE. Este principala concluzie din cele două rapoarte publicate azi de GRECO și Ministerul Justiției din România. Cu toate acestea, în ședința de Guvern de azi, Viorica Dăncilă a ignorat complet subiectul, iar ministrul Justiției, ANA BIRCHALL, a declarat doar că se face o analiză și se vor trage concluziile.

Florin Iordache, mascota lui Dragnea, îi atacă furibund pe experții GRECO

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
agentii kaghebe demoleaza statul !!!
10 Jul 00:59
kaghebeul besedist demoleaza toate structurile si organigrama statului roman sub pretextul "protejarii dreptului juridic al infractorului roman"!!! sub aberatia asta structurile statului au interzis la a investiga si coopera hotiile si tradarile agentilor kaghebe in tara ...
Răspunde
0 0
munteanu aurel
09 Jul 23:43
Auziti mai hastagilor, da" raportu" lu" peste prajit asta de greco zice ceva de procuroarea care a furat un copil si l-a dat cu capul de asfalt? Nuu? Atunci sa-mi bag pwla-n el de raport!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?