Congresul PSD. Care este miza validării candidaturilor celor care îl contestă pe Dragnea

Vineri, în ședința Comitetului Executiv Național, liderii PSD au decis să valideze candidaturile tuturor celor care s-au înscris în cursă pentru o funcție de conducere la Congres. Inclusiv a celor care l-au contestat pe Dragnea: Ecaterina Andronescu, Codrin Ștefănescu sau Cătălin Rădulescu. Surse politice din ședință au declarat pentru realitatea.net că a existat o miză pentru care s-a luat această decizie: să nu se mai spună că Liviu Dragnea nu le permite acestora să candideze sau că le interzice accesul la vreo funcție. Dar mai ales să îi pună pe cei patru în fața faptului împlinit: sâmbătă, la Congres, aceștia vor fi votați de un număr foarte mic de delegați, întrucât se bat cu oameni susținuți de Liviu Dragnea. Astfel, se va asista la un fel de umilire a acestora. Mai mult, Ecaterina Andronescu și Nicolae Bănicioiu ar urma să ajungă la o înțelegere, iar unul dintre ei să se retragă din cursa pentru președinte executiv, pentu a nu-și diviza voturile. Astfel, ar urma ca doar unul dintre ei să se bată cu Viorica Dăncilă pentru poziția de număr 2 în partid. 

Bădălău, funcție decorativă

Totodată, deși s-a vehiculat toată săptămâna că că Nicolae Bădălău ar urma să candideze pentru o funcție de președinte executiv sau una de vicepreședinte, Liviu Dragnea a anunțat, vineri după CexN, că îl va susține pe acesta pentru șefia Consiliului Național, funcție care nu se alege, de fapt, la Congres. De fapt, postul nu este unul cu miză politică: despre acestă funcție se vorbește doar atunci când se alege noul șef al Consiliului. Astfel, și Nicoale Bădălău, care nu mai este în relații bune cu Dragnea de când Mihai Tudose a fost demis de PSD de la șefia Guvernului, este înlăturat discret de la funcțiile cu miză din conducerea PSD.

Aparenta concurență între oamenii lui Dragnea și contestatari 

Altfel, s-a lăsat impresia unei aparente concurențe pentu anumite zone sau funcții. Cum ar fi la Regiunea Sud, unde candidează: Carmen Dan - PSD Teleorman (pe locurile alocate femeilor), puternic susținută de Dragnea și Șerban Valeca, susținut și el de Dragnea. Dar mai sunt și alți doi contestatari ai lui Dragnea care se bat pentru postul de vicepreședinte PSD din regiune, alocat bărbaților: Adrian Ţuţuianu - PSD Dâmboviţa, Cătălin Rădulescu, la PSD Argeş. Dar și aici rezultatul este clar. Dan și Valeca vor fi aleși, cel mai probabil.

Pentru funcția de secretar general al PSD au fost validați Marian Neacșu, cel care este mâna dreaptă a lui Dragnea, și Codrin Ștefănescu, cel care l-a criticat dur pe Dragnea, în această perioadă. De altfel, Liviu Dragnea a anunțat deja că îl susține pe Neacșu pentru această funcție. 

Mai rămâne funcția de președinte executiv a PSD. Pe ultima sută de metri, s-a înscris Viorica Dăncilă. Liviu Dragnea a anunțat deja că o susține. Astfel, candidatura lui Andronescu sau Bănicioiui devine irelevantă, dar s-a creat impresa unei competiții. 

VIDEO realitatea.net | Poftiţi în "fortăreaţa Sala Palatului"! Imagini filmate cu camera ascunsă, înaintea Congresului PSD

PSD, în epoca matriarhatului

Sâmbătă vor fi alese 8 femei vicepreședinte PSD. Iar alta președinte executiv. Totodată, după Congres va fi aleasă și o altă femeie președinte a organizației de femei. Așadar, Biroul Permanent al PSD va avea 10 femei în conducere. Liviu Dragnea a ales, astfel se se înconjoare de femei. Vineri,  șeful PSD a spus că femeile vor aduce mai mult echilibru și armonie în partid. Iar în vara lui 2017, îmbrăcat în cămașă populară, le-a spus femeilor din OFPSD că niciodată o femeie din PSD nu i-a înșelat așteptările. Astfel, PSD va cunoaște după acest congres o altă etapă: cea a matriarhatului, după ce a apus epoca baronilor PSD.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?