Condamnări în cazul Maternităţii Giuleşti: închisoare cu executare pentru asistentă, daune uriaşe

 

Dosarul maternităţii Giuleşti a ajuns la final: instanţa a decis să păstreze condamnarea la închisoare cu executare a asistentei Florentina Cârstea, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală gravă din culpă, în dosarul incendiului din 16 august 2010, în urma căruia au murit șase bebeluși. În acelaşi dosar fostul manager a primit şase luni de închisoare cu suspendare şi daune pentru familiile victimelor în valoare de 4,3 milioane euro.Curtea de Apel a respins apelul făcut de Florentina Cârstea și a menținut decizia de condamnare dată în iulie 2013 de Judecătoria Sectorului 6.

În același dosar, medicul Bogdan Marinescu (fostul manager al spitalului) a primit 6 luni de închisoare cu suspendare, Ioan Adrian Toma (șeful Secției de Neonatologie) a fost achitat, iar Gigel Oprea (electricianul spitalului) a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare.

De asemenea, instanța a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Vasile Dima (fostul șef al Serviciului tehnic), după ce acesta a decedat.

Pe latură civilă, CAB a admis acțiunile formulate de părțile civile și i-a obligat în solidar pe inculpații Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu", Florentina Daniela Cârstea, Gigel Oprea și Bogdan Marinescu, precum și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu" în solidar cu părțile responsabile Ministerul Sănătății și Municipiul București — prin primarul general la plata următoarele sume de bani: câte 300.000 euro (daune morale) și câte 2.500 euro (daune materiale) pentru fiecare din părțile civile Benga Constantin Marius și Benga Ileana; câte 300.000 euro și 2.000 lei pentru fiecare din părțile civile Păuna Gheorghe Stelian și Arcudeanu Madălina Nicoleta; câte 100.000 euro și 5.000 euro pentru fiecare din părțile civile Ylmaz Ali Riza și Ylmaz Mihaela; câte 250.000 euro (daune morale) pentru fiecare din părțile civile Florescu Vasilica Viorel și Florescu Violeta și 5.000 euro daune materiale; câte 300.000 euro daune morale și câte 3.000 euro daune materiale pentru fiecare din părțile civile Dragomirescu Andrei și Dragomirescu Florentina; câte 300.000 euro daune morale și câte 500 euro daune materiale pentru fiecare din părțile civile Bostan Georgiana Marinela și Bostan Daniel; câte 180.000 euro daune morale pentru fiecare din părțile civile Cornean Alin Claudiu și Cornean Florina, precum și 10.000 euro daune materiale; 350.000 euro daune morale pentru partea civilă Cornean Daria Maria (prin reprezentanți legali); câte 55.000 euro daune morale și 5.000 euro daune materiale pentru fiecare din părțile civile Coman Laurențiu Ștefan, Coman Alina; 75.000 euro daune morale pentru fiecare din părțile civile Coman Ștefan (prin reprezentanți legali) și Coman Ana (prin reprezentanți legali); câte 50.000 euro daune morale pentru fiecare din părțile civile: Săndulescu Marian, Săndulescu Alina Cosmina, Săndulescu Radu Marian (prin reprezentanți legali) și Săndulescu Ștefan Marin (prin reprezentanți legali).

Instanța a constatat că pentru inculpata Florentina Daniela Cîrstea despăgubirile materiale vor fi achitate de SC Asigurare Reasigurare Astra SA, în calitate de asigurator de răspundere civila profesională a cadrelor medicale, în limita a 10.000 de euro.

De asemenea, pentru partea responsabilă civilmente Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie "Prof.Dr. Panait Sîrbu" despăgubirile materiale vor fi achitate de SC Asigurare Reasigurare Astra SA, în calitate de asigurator de răspundere civilă profesionala a cadrelor medicale, în limita a 500.000 de euro.

Judecătorii au respins ca neîntemeiate acțiunile formulate de părțile civile împotriva inculpatului Adrian Ioan Toma, precum și împotriva Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Magistrații au lăsat nesoluționate acțiunile civile împotriva inculpatului Vasile Dima.

În 9 iulie 2013, asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată de Judecătoria Sectorului 6 la doi ani şi două luni de închisoare cu executare, fostul manager Bogdan Marinescu a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar Maternitatea Giuleşti, o amendă penală de 400.000 de lei. Potrivit deciziei instanţei, Florentina Cîrstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare pentru ucidere din culpă şi la cinci pedepse de câte zece luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă din culpă, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani şi două luni.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.

Atunci au fost duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor. Alţi trei bebeluşi au murit în incendiu, iar două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu".

 


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
4 -5
02 Apr 20:34
In sfarsit s-a facut macar un pic de dreptate. Asistenta care trebuia sa aiba grija de bebelusi era plecata sa umfle tort in ea, de sfanta Maria pentru ca era ziua unei colege. Mai apoi avocatii ei au sfatuit-o sa spuna ca era la toaleta pentru ca fiind singura pe tura "avea voie". Nu a obligat-o nimeni sa intre in serviciu singura pe tura. Daca stia ca nu este legal trebuia sa refuze intrarea in tura. Oricum a scapat ieftin. A primit doi ani, scrie o carte, picteaza niste icoane si in maximum un an este libera sa prajeasca altii copii.
Răspunde
4 -9
DEZASTRU
02 Apr 18:44
TRAGI-COMIC, IESE DIN INCHISOARE SI O TAIE IN FRANTA, UK ETC UNDE DOCTORII SI ASISTENTELE MEDICALE SUNT RESPECTATI. NIMENI NU S-A INTREBAT DE CE AU MURIT ACEI COPII... DE CE ROMANIA ARE CEI MAI PUTINI DOCTORI SI ASISTENTE SI CEI MAI MULTI MILITARI, SERVICII SECRETE SI ALTI PARAZITI AI BUGETULUI..... DE CE TARILE CARE SE RESPECTA DAU CATE 10- 15% DIN PIB PT SANATATE SI EDUCATIE IAR LA NOI E INVERS, DAM SALARII MARI SI BUGETE LA MILITARII DECONSPIRATI SI CONSPIRATI... CE DAM, AIA AVEM... CEA MAI MARE DEZAMAGIRE E JOHANNIS, TOT DE MILITARI SE INGRIJESTE CU 3% DIN PIB, NICI GERMANIA NU DA ATATA LA ARMATA.... SCARBA TOTALA !!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?