Comuniştii moldoveni rămân fără majoritatea dorită în Parlament chiar şi după renumărarea voturilor

 
Foto: iasiplus.ro
Foto: iasiplus.ro
Rezultatele numărării repetate a buletinelor de vot din alegerile parlamentare de la 5 aprilie din Republica Moldova nu aduc nicio modificare în procentul obţinut de comunişti, astfel încât ei rămân cu 60 de mandate, cu unul mai puţin decât majoritatea dorită, a anunţat Comisia Electorală Centrală.

Astfel, potrivit datelor CEC, în Parlamentul ce va marca a 17-a legislatură au acces patru formaţiuni politice.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a acumulat 49,48% din voturi, Partidul Liberal - 13,13%, Partidul Liberal Democrat din Moldova - 12,43% şi Alianţa "Moldova Noastră" - 9,77%.

Potrivit algoritmului de distribuire a mandatelor, Parlamentul va avea următoarea configuraţie: PCRM - 60 de locuri, PL şi PLDM câte 15 locuri, iar AMN 11 locuri.


Dacă Partidul Comuniştilor din Republica Moldova ar fi obţinut în noul parlament 61 de locuri, ar fi putut impune candidatura dorită pentru postul de şef al statului, potrivit rezultatelor finale oficiale ale alegerilor din 5 aprilie.

PCRM mai avea nevoie de 240 de voturi pentru a obţine cele 61 de mandate în Parlament

Vladimir Voronin, aflat în fruntea statului de opt ani, nu mai are dreptul să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv. Comuniştii nu au anunţat încă cine este candidatul pe care îl propun pentru funcţia de şef al statului.

Practic, faţă de rezultatele finale anunţate la 8 aprilie, singura modificare este o scădere cu 0,01% din voturi la Partidul Liberal.

Restul partidelor politice şi candidaţii independenţi din cursa electorală nu au trecut pragul de 6% necesar intrării în Parlament.

În alegerile din 5 aprilie au participat 12 partide politice şi cinci candidaţi independenţi.

Renumărarea voturilor a fost cerută de preşedintele Vladimir Voronin ca o concesie făcută partidelor de opoziţie, care contestă corectitudinea scrutinului.

Secretarul CEC, Iurie Ciocan a recunoscut însă pentrzu Europa Liberă că PCRM mai avea nevoie de 240 de voturi pentru a obţine cele 61 de mandate în Parlament.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?