Ministrul Mediului: Fumul de la Cernobîl nu va ajunge în România în următoarele 72 de ore

 

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, miercuri, în urma întrunirii Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență, în contextul incendiului izbugnit în zona centralei de la Cernobîl, că "fumul degajat de incendiu nu va ajunge pe teritoriul României în următoarele 72 de ore" și că "potrivit informațiilor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, în zona centralei de la Cernobîl, precum și în zona Kievului nu au fost depășite valorile maxime admisibile pentru emisiile radioactive". Mai mult, ministrul Mediului a precizat că valorile care indică nivelul de radioactivitate a factorilor de mediu "sunt de aproximativ cinci ori mai mici decât limitele admise".

UPDATE: "Din analiza datelor furnizate de specialiști rezultă că fumul degajat de incendiu nu va ajunge pe teritoriul României în următoarele 72 de ore. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor monitorizează prin Agenția Națională pentru Protecția Mediului nivelul de radioactivitate a factorilor de mediu. Până acum, aceste valori sunt de aproximativ cinci ori mai mici decât limitele admise. Am dispus în cadrul Comitetului Ministerul pentru Situații de Urgență supravegherea atentă a monitorizării continue a nivelului de radioactivitate și în următoarele zile. Vă informez că, potrivit informațiilor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, în zona centralei de la Cernobîl, precum și în zona Kievului nu au fost depășite valorile maxime admisibile pentru emisiile radioactive și, potrivit informării Ministerelor Afacerilor Externe, incendiul răspândit, pe o suprafață de 320 de ha, a fost localizat și stopat de autoritățile ucrainene", a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Potrivit departamentului pentru situaţii de urgenţă, 300 de pompieri, 34 de autospeciale, un elicopter şi trei avioane-cisternă sunt utilizate în lupta cu flăcările. Marea temere a autorităţilor ucrainene este că vegetaţia din zona de excludere de la Cernobîl ar putea emana, odată pârjolită, particule radioactive.

Premierul ucrainean, Arsenii Iaţeniuk, a ţinut să liniştească populaţia şi a transmis că focarul este sub control şi că nivelul de radiaţii este normal.


Totuşi incendiul este cel mai mare din ultimul sfert de secol. Centrala nucleară de la Cernobîl a fost abandonată după accidentul din 1986, iar reactorul avariat a fost acoperit cu un sarcofag din beton.

 

Incendiu în apropiere de centrala de la Cernobîl. Sute de pompieri se luptă cu flăcările

Ministrul Mediului, despre incendiul de la Cernobîl: Nu există niciun fel de pericol pentru România

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?