Comisia Europeană cere Franţei să recunoască studiile şi calificările românilor şi bulgarilor

 
Foto: studentie.ro
Foto: studentie.ro
Comisia Europeană a transmis vineri Franţei o scrisoare de notificare prin care îi cere să actualizeze listele de calificări ce beneficiază de recunoaşterea automată, prin adăugarea calificărilor corespondente din Bulgaria şi România, se arată într-un comunicat al CE.

Comisia arată că termenul limită pentru transpunerea în legislaţia naţională a directivei ce prevede adaptări tehnice ale regulilor din domeniul calificărilor profesionale, în urma aderării Bulgariei şi României la Uniunea Europeană, a expirat la 1 ianuarie 2007.

Franţa nu a pus în practică încă toate prevederile necesare, conform CE. Directiva 2006/100/EC, ce adaptează Directiva calificărilor profesionale, prevede că, de la 1 ianuarie 2007, România şi Bulgaria trebuie incluse în sistemul de recunoaştere a diplomelor ce conferă oricărui solicitant ce are o diplomă prin care poate să exercite o profesie reglementată în statul membru de provenienţă să o poată exercita şi într-un alt stat membru.

"Atâta timp cât directiva nu este transpusă în legislaţia naţională, specialiştii ce deţin documente de calificare profesională din Bulgaria sau România riscă să fie supuşi unor proceduri birocratice lente şi care nu sunt necesare, înainte de a putea să îşi exercite dreptul de a munci oriunde în Uniunea Europeană, iar utilizatorii potenţiali ai serviciilor oferite de aceşti specialişti pot fi privaţi de posibilitatea de a beneficia de expertiza lor", se arată în comunicatul Comisiei.

Curtea Europeană de Justiţie poate impune Franţei plata unei sume globale sau a unor penalităţi, dacă nu sunt luate măsuri în acest sens, avertizează CE. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?