Comisia Călăraşi: Contractul de achiziţie a terenului de la Nana de către Ioana Băsescu, nul

 
Comisia Călăraşi: Contractul de achiziţie a terenului de la Nana de către Ioana Băsescu, nul
Comisia Călăraşi: Contractul de achiziţie a terenului de la Nana de către Ioana Băsescu, nul

Comisia parlamentară Călăraşi susţine că, având în vedere că societatea de la care Ioana Băsescu a cumpărat terenul de la Nana era inactivă la data încheierii tranzacţiei, contractul de achiziţie este lovit de nulitate.

Această concluzie a fost prezentată, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută de membrii comisiei.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat că, la data tranzacţionării terenurilor, respectiv şi a semnării contractului de vânzare-cumpărare dintre Berfige SRL şi Ioana Băsescu, societatea italiană nu mai era activă.

Firea a menţionat că inactivitatea firmei a fost declarată de Fisc şi, potrivit legii, toate contractele încheiate de aceasta, inclusiv cel din 9 septembrie 2013, sunt lovite de nulitate.

Firea a invocat prevederile Legii societăţilor comerciale, potrivit căreia nicio persoană sau instituţie nu poate accepta facturi de la societăţi care sunt inactive.

Gabriela Firea a spus că societatea Berfige nu putea face tranzacţii deoarece fusese declarată inactivă la data de 24 august 2012, în urma nedepunerii bilanţurilor necontabile.

Preşedintele comisiei, Mihai Fifor, a precizat că raportul va fi depus, miercuri, la Birourile permanente reunite, urmând să fie prezentat plenului după Paşti.

Firea a spus însă că raportul este finalizat în proporţie de 90% şi că membrii comisiei mai au nevoie de anumite documente şi să facă şi alte audieri. Ea a arătat că membrii comisiei vor audia din nou notarul care a înregistrat tranzacţia, având în vedere noile informaţii care au parvenit comisiei.

"Membrii comisiei vor dori să afle de la doamna notar în ce măsură au fost depuse documentele fiscale necesare în cazul semnării unor astfel de contracte", a adăugat Gabriela Firea.

Guvernul va sesiza Parchetul în cazul restituirilor de terenuri din comuna Nana (judeţul Călăraşi), arătând că numeroase astfel de operaţiuni din anii anteriori prezintă nereguli şi că, în septembrie 2013, un teren a fost vândut unei "persoane fizice" de către o firmă declarată inactivă.

Concluziile sunt prezentate în raportul Corpului de control al premierului, care a efectuat un control la Primăria Comunei Nana având ca obiect verificarea respectării prevederilor legale în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate în extravilanul comunei.

În document se arată că, după reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilanul comunei Nana, judeţul Călăraşi, realizată cu încălcarea dispoziţiilor legale, în perioada 2009-2010, aceste suprafeţe au fost înstrăinate către societatea Berfige, prin încheierea a 8 contracte de vânzare-cumpărare.

Prin aceste contracte, firma a achiziţionat un număr de 35 de parcela de teren agricol din extravilanul comunei Nana, din care 33 de parcele situate în tarlaua 28 şi 2 parcele situate în tarlaua 33, în suprafaţă totală de 290,41 hectare.

Suma totală plătită în perioada 2009-2010, pentru cumpărarea celor 35 de parcele de teren agricol, în suprafaţă totală de 290,41 ha, a fost de 3.437.647,92 lei.

La data de 09.09.2013, societatea a vândut suprafaţa de 290,41 ha de teren agricol, achiziţionată în perioada 2009-2010, către o persoană fizică, pentru suma de 5.844.864,26 RON.

Societatea nu depusese însă până atunci bilanţul semestrial pentru activitatea desfăşurată în perioada 31.06.2013-31.12.2013 şi nici declaraţia privind impozitul pe profit aferentă anului 2013, în vederea stabilirii valorii impozitului datorat statului pentru profitul obţinut în urma vânzării terenurilor.

Conform prevederilor legale referitoare la introducerea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a situaţiilor financiare anuale simplificate, termenul de depunere a acestora, pentru societăţi, este de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, respectiv până la data de 30.05.2014.

Luni seara, premierul Ponta a declarat că inspectorii guvernamentali trimişi la Oficiul de Cadastru Călăraşi, pentru terenurile din Nana, au descoperit că 80% dintre terenuri sunt returnate ilegal, rezultând un lung şir de infracţiuni şi retrocedări ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Traian Băsescu.

Marţi, preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj procurorilor, la bilanţul Ministerului de Interne, în legătură cu ancheta Corpului de control al premierului privind achiziţia de teren agricol la Nana: "Vă rog anchetaţi imediat şi, dacă e încălcare de lege, să răspundă inclusiv preşedintele României!".

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 -1
mircea57
11 Apr 19:04
Da' pe mine nu ma intereseaza ce zice comisia. Ma intereseaza cati bani a tocat mizeria asta de Comisie Parlamentara ca sa ancheteze o speta de nivel de CFI si ce va zice justitia in privinta contractului. Daca are ceva de zis ...
in alta ordine de idei, de ce nu se face comisie Parlamantara si pentru achetarea declaratiilor unor politicieni, impotriva unor hotariri ale Justitiwei ?? DE CE ??
Răspunde
2 -2
mda,mda
10 Apr 20:37
Na,ca a ajuns "marea desteapta si inteligenta cenusie a PSDului) Firea sa faca ea pe avocatul,sa dea verdicte;de fapt de aceea a trimis-o Voiculescu pe Firea asta in senat,a luat-o de la prompter si a trimis-o acolo sa execute ordinele varanului,nu le-ar mai lua-o multi inainte.
Răspunde
0 -1
mircea76
10 Apr 19:33
O lupta ,dar necazul se afla in retrocedari ilegale.De care parvenitii sti de mult.Indicatiile primite de la tarile cu democratiie consolidata:privatizati ,privatizati si iar privatizati.Chiar si noua.
Răspunde
8 -5
roman
10 Apr 08:29
Unde s-au retrocedat satele cu case si locuitori, a fost legal? Sau acolo nu-i interes
politic , si nu-l puteti injura pe Basescu.Mi-e scarba de meschinariile lui ponta-tonta.
Răspunde
2 -8
bubulin
10 Apr 10:38
2 Ar trebui sa-ti fie scarba si de apucaturile de a da cu jula ale lui basescu ,ca si a celorlalti .Echilibru ! Egalitate in tratament ...ce naibi !
4 -1
haha !
10 Apr 00:22
Mosier poti fi si la parnaie . Au aia destul pamant care trebuie muncit .
Răspunde
9 -4
criza
09 Apr 22:18
Foarte bine, dati-i banii inapoi, ca nu l-a luat gratis! Dar, comisia din regatul lui Mazare, ce spune de retrocedarile facute ilegal si pe de-a moca!
Răspunde
7 -2
egalitate
10 Apr 02:32
5 Legea trebuie sa fie la fel pentru toti borfasii . De ce unul sau altul sa fie mai presus de lege .
15 -10
mircea ardelean
09 Apr 20:12
Normal dupa ce l-ati umilit pe basescu de ani buni de ce sa nu-i umiliti si familia ,cu care stat a facut contract ioana basescu tontilor? ,de fapt am uitat guvernul tont si mai bine zis USL a fost infiintat sa-l darame pe basescu a zis tontul premier de multe ori ,ati gasit buba infamilia basescu ca doar parlamentul romaniei si de fapt firuta sunt platiti din banii nostri sa faca familia basescu disparuta,unde-i dumnezeul vostru tontilor,sunteti rusinea noastra nationala!!
Răspunde
3 -9
karl
10 Apr 10:34
4 Lasa vrajeala ba..si tu ai luat-o razna ? Au furat sa plateasca ,indiferent de la ce partid sunt ,tara asta nu-i mosia parintilor s-o jefuiasca cum vor .
18 -8
Klaus
09 Apr 18:49
Cata incompetenta! O firma, chiar si inactiva, poate sa-si vanda activele, vanzarea de active nefiind o actiune comerciala. Firea sa faca bine sa citeasca de pe prompter, nu sa-si dea cu parerea in probleme ce-i depasesc nivelul intelectual.
Răspunde
12 -8
Alin
09 Apr 17:36
Chiar dacă actul de vânzare/cumpărare e lovit de nulitate, având în vedere că societatea de la care Ioana Băsescu a cumpărat terenul de la Nana era inactivă la data încheierii tranzacţiei, doamna notar ioana este specialistă în vânzări atnerioare şi poate face un contract anterior, care să fie valabil! Care-i problema?
Răspunde
0 -1
mircea57
11 Apr 19:07
4 Nu-i trebuie asa ceva. Stie ca ceea ce a facut este legal .
17 -7
ibis
09 Apr 17:03
Nu va impacientati, comisia parlamentara, a gasit la Nana ... acul din carul cu fan, nu il poate gasi insa si in ... Ardeal, unde, retrocedarile au fost de zeci de mi de hectare si in totalitate ... ilkegale, niste nemernici.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?