Decizia CCR pe tema codurilor penale, amânată pentru a șasea oară

 
Noile Coduri penale fac viaața mult mai ușoară pentru infractori
Noile Coduri penale fac viaața mult mai ușoară pentru infractori

După ce toate dosarele de corupție din ultimii 15 ani au fost aruncate în aer de decizia controversată a CCR de săptămâna trecută, asaltul PSD-ALDE asupra justiției merge mai departe, intrând în sfera dreptului comun. CCR ezită însă să dea o decizie în urma sesizării formulate de Klaus Iohannis și de opoziție. 

Curtea Constituțională a amânat pentru a șasea oară o decizie pe tema codurilor penale, potrivit Realitatea TV.

Preșdintele CCR Valer Dorneanu a absentat, astfel că judecătorii au decis să amâne pentru joi deliberările. Sunt însă și judecători care ar vrea să amâne o decizie până în toamnă. 

Curtea Constituțională amânase deja de cinci ori până acum pronunțarea pe obiecțiile de neconstituționalitate formulate de PNL - USR și de președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Cel mai important dosar care ar putea sări în aer în cazul unei decizii favorabile la CCR este Tel Drum, în care Dragnea este cercetat pentru abuz în serviciu, grup infracțional organizat și fraudarea fondurilor europene.

Opoziția reclamă peste trei sute de modificări "nocive" aduse Codului penal şi Codului de procedură penală care vin "în contradicţie nu doar cu statul de drept, şubrezind politica penală a României şi favorizând infractorii, dar şi cu Legea fundamentală".

Codurile penale, modificate pe repede înainte

Președintele Klaus Iohannis a atacat pe 10 mai la CCR modificările la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Cu două săptămâni înainte de acel moment, și partidele de Opoziție au trimis la CCR cele două coduri care își propun să rezolve cele mai multe probleme ale celor aflați după gratii pentru fapte de corupție.

Este vorba de modificările făcute pe repede înainte de Comisia Iordache din Parlament și care au fost votate după două săptămâni de dezbatere. Ambele legi i-au fost transmise președintelui pentru promulgare la începutul lunii.

Și principalele partide de Opoziție, PNL și USR, au anunțat încă din data de 25 aprilie că au transmis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate pe cele două legi votate de PSD și ALDE, cu ajutorul UDMR.

Modificările Codului Penal şi Codului de procedură penală au fost adoptate, în 24 aprilie, de Camera Deputaţilor, care era Cameră decizională.

Proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală a fost adoptat cu 181 de voturi "pentru” şi 83 "împotrivă”, iar cel de modificare a Codui Penal a fost adoptat cu 180 de voturi "pentru" şi 81 "împotrivă".

Ambele proiecte au fost dezbătute în procedură de urgenţă, dat fiind că ordonanţele de urgenţă care ar fi trebuit să pună în acord codurile cu deciziile Curţii Constituţionale nu au fost emise de ministrul de atunci Tudorel Toader.

”Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor Curţii Constituţionale”, a spus, după adoptarea proiectelor, liderul de atunci al PSD, Liviu Dragnea.

”Sunt favorizaţi direct infractorii"

”În ciuda declaraţiilor puterii, aceste articole nu reprezintă transpuneri ale deciziilor CCR, ci doar voinţa politică a coaliţiei PSD-ALDE, a cărei unică preocupare este, de aproape doi ani şi jumătate, destructurarea sistemului judiciar şi albirea dosarelor corupţilor, pentru ca infractorii să poată fura liniştiţi în continuare, să nu răspundă pentru faptele lor şi să rămână şi cu banii furaţi”, a transmis USR, la momentul depunerii sesizării.

”Sunt favorizaţi direct infractorii, printr-un text de lege”, a spus, la momentul adoptării modificărilor, deputatul liberal Raluca Turcan, care a adăugat că ”dublul condamnat definitiv Liviu Dragnea a coordonat votul colegilor săi de partid”.

”Nimic mai grav, nimic mai descurajant pentru orice om de bună credinţă. (...) Au dat acest vot astăzi în Parlamentul României împotriva tuturor cerinţelor din partea Uniunii Europene, Parlamentul European, Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, dar, mai ales, împotriva aşteptărilor oamenilor corecţi din această ţară care îşi doresc ca legea să fie aceeaşi pentru toată lumea şi în România şi să pot să trăieşti în respect față de lege", a mai spus Raluca Turcan.

CCR, decizie bombă pentru Dragnea, Vâlcov şi Mazăre

CCR a avut pe ordinea de zi, în 22 mai, în 28 mai, în 4 iunie, 26 iunie și 4 iulie, obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Obiecţiile au fost formulate de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal şi Uniunii Salvaţi România, precum şi de Preşedintele României.

De asemenea, CCR a avut pe ordinea de zi, în aceleaşi şedinţe, obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară. Obiecţiile au fost formulate de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal şi Uniunii Salvaţi România, precum şi de preşedintele României.

De fiecare dată dezbaterile au fost amânate.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Constantin Gadea
10 Jul 14:20
CURTEA CONSTITUTIONALA. Pe judecatorii de la Curtea Constitutionala, care incalca legea si isi bat joc de romani, nu ii poate judeca nimenea in afara de Dumnezeu ? Pai, daca cei noua judecatori, pentru care suntem obligati teoretic sa-i consideram printre cei mai straluciti juristi din Romania, cinci dintre ei dau o sentinta si ceilalti patru dau sentinta contrara, nu rezulta logic ca judecatorii uneia dintre cele doua tabere au incalcat legea cu buna stiinta ? S-a demonstrat in mod limpede ca una din cele doua tabere este antiromaneasca. Un alt exemplu de incompetenta uluitoare a actualei Curti Constitutionale, este amanarea pentru a sasea oara a pronuntarii cu privire la modificarea codurilor penale infaptuita de PSD-ALDE. Aceasta stare de lucruri din CCR, impune desfiintarea actualei Curti fara garduri, in care au patruns judecatori incompetenti si necinstiti, care actioneaza in interesul unor terte partide politice, in loc sa fie cinstiti, corecti si sa serveasca Romania. De unde rezulta ca activitatea actualei Curti Constitutionale trebuie suspendata si constituita alta Curte, cu judecatorii alesi de cetatenii tarii prin vot direct si secret, dintre juristii care nu au fost inregimentati politic. Este inadmisibil ca noua judecatori sa amane de sase ori pronuntarea verdictului la nivelul unei Curti Constitutionale. Suntem de rasul curcilor.
Răspunde
0 0
MIHAI
10 Jul 14:13
Ce-o fi căutând un organism din afara puterilor în stat în ciorba asta? Dacă e vorba de niște "judecători", de ce nu sunt desemnați de așa-zisa puterea judecătorească?
Răspunde
0 0
johnneil
10 Jul 11:34
Pana si acestor indivizi pusi in functii grele le este greu sa dea un verdict clar. Oare de ce? Nu cumva ca este absolut aberant sa dai "verde" la astfel de legii?
Răspunde
0 0
War
10 Jul 10:29
Sunteți cei mai penibili securiștii
Răspunde
0 0
Societaea ,boieri atvici,a evoluat,nu mai folositi satârul !
10 Jul 03:09
Sunteți niste primitivi ,domnilor!Codul lui Hamurabi era un cod penal,pentru ca dictatorii cei mai feroce,nu concep societatea făra omorârea adversarilor,hiților,infractorilor.Societatea românească ,afundată de politologi in ura cea mai neagră pentru putere,nu e departe de primitivism.Unii ticălosi văd intervenția staului numai prin aplicarea codului penal ,în special DNA ,că s-a văzut cum se schimbă oamenii in cadrul puterii,daca il arestezi pe Dragnea,scoți de joc Ponta,il batjocoresti cu 25.000 de pagini de invinuiri penale pe Tăriceanu.Social democrații ,spuneti-le acestot atavici,ca societatea se conduce altfel ,pril legi civile,administrative ,disciplinare si numai fptele rare se judecă penal.Ca sa sperie pâia de la GRECO,chiar magistrații sunt pasibili,culmea,de pedepsa.Asa că CCR nu mai faceti jocuri ,ati făcut destule cu amânări ilegale ,bazate pe frica de hastagi.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?