CODUL RUTIER 2013: Cum poţi obţine permis de mopede. DESCARCĂ DOCUMENTE

CODUL RUTIER 2013: Ministerul Afacerilor Interne (MAI) supune dezbaterii publice un proiect legislativ care întregeşte procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere cu reglementări vizând categoria AM (mopede), ca urmare a includerii acestora în categoria autovehiculelor, respectiv examinarea în traseu a conducătorilor de vehicule din categoria A, A1, şi A2.

CODUL RUTIER 2013: Potrivit unui comunicat al MAI, proiectul Ordinului ministrului Afacerilor Interne pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere prevede că promovarea probei teoretice (calificativul "admis") permite susţinerea succesivă a probei practice pentru o perioadă de un an de la data absolvirii cursurilor de pregătire teoretică şi practică, iar în cazul nepromovării probei practice (calificativul "respins"), aceasta poate fi reluată, fără susţinerea probei teoretice, după cel puţin 15 zile de la data obţinerii calificativului şi prezentarea dovezii efectuării a 6 ore de pregătire practică. 

Susţinerea probei practice se realizează astfel: numai în poligon pentru autovehiculele din categoria AM, în poligon şi traseu pentru autovehiculele din categoriile A1, A2 şi A şi numai în traseu pentru autovehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv. 

Candidaţii la obţinerea unui permis de conducere din categoria AM care fac dovada absolvirii, anterior datei de 19 ianuarie, a cursului de legislaţie rutieră specific conducerii mopedelor pe drumurile publice în cadrul unei unităţi autorizate se pot prezenta la examen fără să mai facă dovada absolvirii unei şcoli de şoferi. 

Totodată, la susţinerea probei practice în traseu pentru categoriile A1, A2 şi A candidatul va conduce însoţit, pe acelaşi vehicul, de un instructor din cadrul unităţii autorizate. Examinatorul supraveghează candidatul dintr-un autovehicul aparţinând unităţii autorizate şi condus de un angajat din cadrul acesteia, iar comunicarea dintre examinator şi candidat se realizează prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicaţii. 

Textul acestui proiect de act normativ este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a MAI www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al MAI din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, Bucureşti. 

Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail legislatie@mai.gov.ro în termen de zece zile, anunţă MAI. 

Noul Cod rutier a intrat în vigoare pe 19 ianuarie, principala modificare vizând persoanele care au peste 16 ani şi doresc să conducă un moped sau un triciclu, acestea având nevoie de permis de conducere pentru categoria AM. 

Totodată, şoferii care vor să-şi reînnoiască permisul de conducere sunt obligaţi, din 19 ianuarie, să facă examinarea medicală. Până la acea dată fişa medicală era obligatorie doar după expirarea permisului de conducere.

 

Fișiere din articol:

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?