Noul Cod Penal şi Codul de Procedură Penală vor scoate din închisoare mai mulţi deţinuţi

Noul Cod Penal şi Codul de Procedură Penală vor scoate din închisoare mai mulţi deţinuţi
Noul Cod Penal şi Codul de Procedură Penală vor scoate din închisoare mai mulţi deţinuţi

De la anul, România ar putea avea mai puţini deţinuţi în închisori. Din februarie 2014 sunt aşteptate să intre în vigoare noile coduri Penal şi de Procedură Penală şi tot de atunci persoanele condamante sau trimise în judecată vor putea beneficia de legea mai favorabilă.

Asta ar putea să aducă o avalaşă de procese în instanţă din partea deţinuţilor care vor cere să fie eliberaţi sau să primească pedepse mult mai mici. Consiliul Superior al magistraturii a cerut să se facă o evidenţă a persoanelor care s-ar putea afla în această situaţie.

Noul Cod Penal care va intra in vigoare de la anul va aduce multe modificări în justiţie. Noua lege a redus multe dintre pedepse, iar unele fapte nu mai sunt incrimitate. Spre exemplu, câteva zeci de persoane condamante pentru delapidare ar putea scăpa de închisoare.

"În noul cod penal această infracţiune care ca subect activ numai funct public nu si cel privat astfel incat o pers care se afla in executarea unui mandat de cinci ani are posiblitatea de a ieşi mai repede din penitenciar“, spune ANGELICA ENAGHE, avocat.

Persoanele condamnate pentru înşelăciune la pedepse mai mari de cinci ani de închisoare vor avea şi ele parte de o veste bună.

"Dacă astăzi există o persoană condamnată pentru o infracţiune de înşelăciune la o pedeapsă de 10 ani. Această pedeapsă va fi redusă de instanţă la maximul prev de noul adică cinci ani.", spune ANGELICA ENAGHE, avocat.

"Ar conduce, pe de o parte la evitarea unor procese la CEDO, procese declaşate de persoane aflate într-o eventuală situaţie de prelungire a detenţiei. S-ar rezolva parţial problema supraaglomerării instanţelor, situaţie existentă şi acum ", spune MONICA PREJMEREANU, purtător de cuvânt al CSM.

Instanţele riscă să se blocheze dacă toate cererile de aplicare a legii mai favorabile vor fi soluţionate o dată cu intrarea în vigoare a noilor coduri.

"Vom face o evaluare împreună cu Ministerul Justiţiei şi cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor în lunile august spetembirie ca pana pa 1 feb 2014 sa avem o ev a persoanelor care ar beneficia de legea mai favorabilă", spune HORAŢIU DUMBRAVĂ- membru CSM.

În România sunt încarcerate peste 30 de mii de persoane, iar gradul de ocupare este de peste 120 la sută. Eliberarea persoanelor condamnare pentru infracţiuni monore prin plicarea legii mai favorabile ar putea duce la o eliberare a sistemului. Asta dacă nu se va adopta o lege care prevede amnistia infracţiunilor cu pedepse cu închisoarea până la 4 an.

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?