Școala va începe în acest an pe 9 septembrie? Scandal la Ministerul Educației

 

Şcoala ar putea începe în acest an pe 9 septembrie. Decizia finală îi va aparține premierului Dăncilă. Federația Națională a Asociațiilor de Părinți acuză faptul că vor fi afectate cursurile, dar și examenele mari din vară din cauză că vor fi ele decalate. 

Comisia de dialog întrunită luni la minister a pus la aceeaşi masă inspectori şi reprezentanţi ai părinţilor. Aceştia au votat în unanimitate menţinerea datei fixate acum câteva luni, însă ulterior li s-a comunicat că nu este o decizie definitivă.

"Faptul că decalăm cu o săptămână se va mări discrepanța între numărul de săptămâni între cele două semestre.", a spus la REALITATEA TV- Iulian Cristache - președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. 

"De ce vii cu o lună înainte să schimbi prin ordin de ministru? Când este vorba de interes financiar se poate schimba!", a mai spus Cristache. 

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut oficial, în ședința de Guvern, ministrului Educației, să amâne cu o săptămână începutul școlii pentru data de 16 septembrie. Cererea ar veni din partea patronatelor din turism.

"Problema nu este că se începe cu o săptămână mai târziu, ci că se va termina mai târziu, iar examenele de BAC și evaluare națională se vor ține mai târziu. 

 

Ordinul ministrului Educației Naționale nr. 3.191/2019 privind structura anului şcolar 2019 - 2020

În conformitate cu ordinul ministrului Educației Naționale nr. 3.191/2019 privind structura anului şcolar 2019-2020, cursurile anului şcolar 2019-2020 încep luni, 9 septembrie și sunt dispuse pe durata a 35 de săptămâni. 

Structura anului școlar cuprinde semestrul I (9 septembrie  - 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie - 12 iunie 2020).

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: 

  • vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020)
  • vacanţa de primăvară (4 aprilie - 21 aprilie 2020)
  • vacanţa de vară (13 iunie - data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 - 2021)

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019. 

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 - 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.

În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Edi
05 Aug 21:30
Scoala ar trebui să înceapă în mod tradițional pe 16 Septembrie.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?