"Clarificarea" dosarului Trump-Rusia a rămas incertă. Autorităţile americane tergiversează

 

Postul BBC anunţă că oficialii americani au „verificat” o notă importantă din cadrul unui raport despre implicarea Kremlinului în alegerile din SUA, în urma cărora Donald Trump a devenit preşedinte. Această notă menţiona că un diplomat rus aflat în misiune la Washington era, de fapt, spion. 

Până în prezent, nu a fost făcută publică niciun fel de dovadă care să ateste că Donald Trump a conlucrat cu Rusia pentru a „fura” preşedinţia Americii. Cu toate acestea, directorul FBI, James Comey, ar fi făcut o declaraţie discretă în faţa unui comitet din cadrul Congresului conform căreia acesta este exact subiectul pe care agenţii Biroului îl investighează în prezent.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a încercat să dezamorseze suspiciunile: „O anchetă nu înseamnă o dovadă.”

Susţinătorii lui Trump se întreabă, pe bună dreptate, de ce nu a apărut nimic condamnabil până acum, deşi FBI ar putea să citeze martori şi să facă acuzaţii de obstrucţionare a justiţiei.

Poate nici nu este ceva de demonstrat – se susţine în editorial - însă unii oficiali de rang înalt consideră că există deficienţe în ceea ce priveşte investigaţia.

Singurul indiciu care conduce către o posibilă confirmare a bănuielilor este prezenţa lui Christopher Steele, fost agent al MI6. Acesta a scris despre relaţia lui Donald Trump cu Rusia într-o serie de rapoarte întocmite pentru opozanţii politici ai preşedintelui american. Însă unele date au fost demontate de alţi agenţi americani, în ciuda faptului că Steele era perceput drept „credibil” de către comunitatea de informaţii din SUA.

Una dintre neconcordanţele documentelor a fost drastic sancţionată de apropiaţii lui Trump. La un moment dat, Steele a scris în raport că „Un diplomat rus de rang înalt, Mikhail KULAGIN, a fost retras de la Washington, deoarece Moscova se temea că implicare lui hotărâtoare în alegerile prezidenţiale din SUA ar fi putut fi dată în vileag în mass media.”

Însă nu a existat niciun diplomat pe nume Kulagin în cadrul ambasadei, ci unul pe nume Kalugin.

Unul dintre aliaţii lui Trump, Roger Stone, a declarat caustic în privinţa lui Steele: „Dacă 007 doreşte să fie luat în serios, ar trebui mai întâi să înveţe să scrie”, citează BBC.

Nici CIA, nici FBI nu au comentat nimic în legătură cu această situaţie, dar se crede că  FBI-ul are o prezenţă importantă la ambasada SUA din Moscova, având o experienţă îndelungată în investigarea crimei organizate ruse în SUA.  

Directorul FBI, James Comey, a declarat în faţa Congresului că „investigaţia a început la finele lui iulie, aşadar, pentru o anchetă de contrainformaţii, această perioadă este foarte scurtă.”

În contrapartidă, preşedintele Trump are o altă teorie: nu a existat nicio „coordonare”, totul este o minciună montruoasă pusă la cale de administraţia Obama, alimentată de comunitatea de informaţii, în special din Marea Britanie, şi amplificată de mass media „necinstite”.

Aceste afirmaţii au condus către o luare de poziţie fără precedent din partea Cartierului General pentru Comunicaţii Guvernamentale (GCHQ), care a catalogat acuzaţiile drept „ridicole şi nedemne de luat în seamă.”

În ultimă instanţă, poporul american are de ales între două versiuni, pe cât de halucinante, pe atât de greu de acceptat : abuz de putere din partea unui preşedinte, sau trădare din partea altuia, care l-a propulsat la Casa Albă.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?