CIUMA NEAGRĂ a modificat genomul uman

 
Descoperire şocantă privind ciuma
Descoperire şocantă privind ciuma

Un nou studiu, care a avut la bază analiza ADN-ului romilor care au migrat în România în urmă cu peste o mie de ani, arată că ciuma neagră a modificat semnificativ genomul uman, acesta fiind motivul pentru care europenii au supravieţuit acestei bacterii, informează lefigaro.fr.

Ciuma neagră şi-a lăsat propria marcă în genomul uman, favorizând indivizii purtători ai unei anumite secvenţe genetice, se arată într-un studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători şi publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. (PNAS).

Răspândindu-se în Europa pe drumul mătăsii, prin Geneva, apoi Marsilia, în 1347, ciuma neagră a ucis o treime din populaţia de atunci a Europei în mai puţin de cinci ani. "Moartea neagră", cum a fost numită, a terorizat populaţia, care vedea în această boală mâna diavolului, a evreilor sau a leproşilor. Boala era însă provocată de o bacterie - Yersinia pestis - şi numai indivizii cei mai rezistenţi scăpau cu viaţă.

"Bolile infecţioase, precum ciuma şi holera, au modelat genomul nostru de-a lungul secolelor, favorizând anumiţi indivizi", a explicat Norbert Gualde, specialist în imunologie la Universitatea Bordeaux-II. Această selecţie naturală rămâne dificil de caracterizat, pentru că există o varietate mare de agenţi patogeni, depinzând şi de epoci şi de variaţii genetice.

Autorii noului studiu au găsit o metodă de a retrasa impactul ciumei negre asupra ADN-ului europenilor, luând ca model romii instalaţi în România. Potrivit acestui studiu, aceştia au părăsit nordul Indiei în secolul al XI-lea şi s-au amestecat foarte puţin cu populaţia românească în epocă. Romii şi europenii din România, spun cercetătorii, posedau astfel caracteristici genetice distincte în perioada pandemiei.

Specialiştii au analizat modul în care au evoluat genomurile, în cazul a trei populaţii actuale: românii de origine europeană, românii de origine indiană, dar şi un grup de 500 de indivizi din nordul Indiei. Ei au descoperit că, la o mie de ani după ce s-au separat, cele două grupuri de romi aveau acelaşi patrimoniu genetic, cu excepţia unui număr de circa 20 de gene care nu există decât la romii şi europenii din România.

Localizate pe cromozomul 4, trei dintre acestea sunt în mod particular interesante, pentru că produc receptori membranari, TLR, care se fixează pe bacteriile patogene şi declanşează o reacţie imunitară. Testând reactivitatea receptorilor pe Yersinia pestis, cercetătorii au constatat că secvenţa genetică identificată de ei era cea mai eficace.

Favorizând supravieţuirea indivizilor purtători ai acestei secvenţe genetice, ciuma neagră a exercitat o presiune puternică de selecţie asupra genomului europenilor în toate regiunile atinse de pandemie.

Ipoteza este susţinută de faptul că populaţiile indiene, chineze şi africane - care nu au fost niciodată expuse unei pandemii de ciumă atât de violente - nu sunt purtătoare ale acestei secvenţe genetice.

Pentru a confirma această idee, "va trebui să ne asigurăm că aceste observaţii nu au fost cauzate nici de amestecarea romilor cu europenii, nici de alte maladii infecţioase", a spus Lluis Quintana-Murci, genetician de la Centrul Naţional de cercetare ştiinţifică (Le Centre national de la recherche scientifique) şi de la Institutul Pasteur din Franţa.

Abordarea noului studiu este originală şi îndrăzneaţă şi se înscrie pe o cale care va permite, poate, într-o zi vindecarea grupurilor de indivizi în funcţie de genomurile lor, mai spun specialiştii.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 0
Destin istoric?
17 Feb 10:14
"Români de origine indiana"... Wow. Sa fie asta o sintagma savanta pentru realitatea clara a tiganizarii Romaniei? Pe de alta parte, canaliile unguresti care isi freaca mainile de bucurie ca scade populatia Romaniei, nu realizeaza ca in cateva sute de ani vor avea tot zeci de milioane de "români" in Romania doar ca :) vor avea marea lor majoritate mutre din Punjab, Kasmir si Bangladesh. Ce e romanesc nu piere...doar ca se va transforma :))
Răspunde
3 0
Dorin-Adrian Cristea
16 Feb 08:36
Nu te-ai prins ca articolul acesta e o mizerie?
Răspunde
3 0
16 Feb 03:14
Citez: "Moartea neagră", cum a fost numită, a terorizat populaţia, care vedea în această boală mâna diavolului, a evreilor sau a leproşilor. Boala era însă provocată de o bacterie - Yersinia pestis

Greseala de logica. E ca si cum ai spune ca un om n-a murit din cauza altuia care l-a impuscat ci din cauza glontului pe nume plumb. Acum nu spun ca ar fi mana leprosilor, evreilor ori diavolilor. Doar spun ca e gresita logica.
Si apropo: Au uitat pe extraterestri. Exista o teorie in filmul de desene animate Ancient Alines ca extraterestrii au fost cei care au declansat molimele.
Răspunde
5 0
alfa
15 Feb 19:22
ideia de cima si de acest studiu nu ii pt europa si pt noi cei de rand ii pt armata si da de intales ca in caz de razboi cu China in 5 ani de zile din cauza vechei cumii a Europeii vor castiga sigur si fara complicatii ii un advertisment clar si obscur pt china degeaba vis multii ca in 5 ani veti fi cu 80-90&mai putini
Răspunde
8 0
M e d i c a l
15 Feb 23:03
6 Ciudat cum scrii de agramat, dar ai venit totodata cu o idee foarte inteligenta si pertinenta. Da, e posibil, dar in ciuda genelor protectoare care le au europenii, vor muri si dintre ei multi in cazul unei asemenea epidemii. Nu e o protectie absoluta, tot ar fi dezastru si pentru europeni si americani.
2 0
Nume*
16 Feb 00:56
4 Clar si obscur, mai mult ghicesti ce vrea sa spuna, decit intelegi! Prietene, in ce limba ai scris comentrariul, moldoveneasca cumva?
Da, ar fi ceva... In Europa ar mai ramine vreo 20,000 de suflete, iar in Asia vreo citeva...
5 0
Dorel
15 Feb 17:53
Ciuma neagra nu e chiar neagra-neagra, este tuciurie. Chestie de nuanță.
Răspunde
1 0
Nume*
16 Feb 00:58
4 Pina la urma se dovedeste ca ar fi mai galbena ceva....
5 -1
Dorin-Adrian Cristea
15 Feb 17:11
Ati innegrit pielea si rasa romanilor si a lui Mihai Viteazu care avea ochi albastri, a lui Stefan cel Mare si a lui Radu de la Afumati si va dati ortodocsi... Planeta Maimutelor!!!!
Răspunde
5 -2
Nume*
15 Feb 17:25
3 Mai corect spus era, "Planeta Maimutoilor", ca asta sintem!!!!

Si ce treaba are pigmentul cu originea noastra umana?! Toti sintem egali, indiferent de rasa (egali de creduli, infantili, stupizi, vreau sa spun!!!)

Ne duc de nas niste ticalosi, dupa cum vor ei! Ajungem sa ne razboim unii cu altii si sa cadem pe campul de lupta din niste pricini fara sens, din neintelegerea si dispute... copilaresti !!!
1 -3
Dorin-Adrian Cristea
15 Feb 17:05
N. Iorga nu avea nici un drept istoric si rasial sa scrie despre Istoria romanilor de la 1600.
Răspunde
5 -3
Dorin-Adrian Cristea
15 Feb 15:17
Romii nu existau in urma cu peste o mie de ani in Romania. E adevarat ca au fost adusi colonisti in Dacia Felix inclusiv din zona Gaza, Ierusalim, Africa de Nord, romana insa din zona Punjab au ajuns relativ tarziu cam in urma cu maxim 300 de ani. De negri africani romani nici nu se auzi pana la Ceausescu. Dacii au avut si razboi cu persii insa s-au mentinut puri pana la cucerirea Daciei de catre romani in 103 en. Dacii aratau ca olandeza aia imbratisata de Putin.
Răspunde
5 -3
Dorin-Adrian Cristea
15 Feb 15:18
2 De ce e importanta diferentierea intre daci si restul populatiei romane? Pentru ca sunt oameni cu radacini conexe cu sapiens insa si cu origine in Neaderthal si cu omul de cisnovati (descoperit acuma in Rusia) sau cum s-o numi el care a fost inaintea lui Sapiens. A fost un fel de leagan al omului ca Africa aici dar pentru Europa de vest.
1 -6
Dorin-Adrian Cristea
15 Feb 15:33
5 Dacii o combinatie de Denisovan si Neanderthal. Sapiensii nici nu aveau ce cauta aici...
7 -3
M e d i c a l
15 Feb 15:45
2 Te dezamagesc, dacii, ca orice europeni si oricare alti oameni ulteriori aproxx 30000 i.e.n., aveau genom predominant de "sapiensi", dar posibil, ca multi alti nordizi, sa fi avut un procent neanderthalian mai mare decat locuitorii actuali ai Romaniei. Daca aveau si gene de denisovani sau alte specii mai nou descoperite, e greu de spus, pare-se ca acele gene s-au raspandit mai degraba la mongoloizi si alte populatii asiatice sau uralice.
3 -2
Nume*
15 Feb 15:51
2 Ce "razboi" au avut Dacii cu Persii, prietene?!

Si... daca omul a venit din Africa de SE in migratia lui fireasca, ce "leagan" al Europei a fost Dacia?!
8 0
dacii cu persii
15 Feb 17:36
2 Au existat niste ciocniri, putin inainte de tentativa de invadare a Greciei de catre Xerxes, pe vremea lui Darius I, persii ii urmareau pe sciti in zona. S-a terminat in coada de peste, persii au trebuit sa plece inapoi din motive interne.
9 -4
pixar
15 Feb 12:37
Sa inteleg ca la o noua epidemie de ciuma, tiganii vor dispare? Suna interesant.
Răspunde
6 -7
Nume*
15 Feb 13:19
2 Sa intelegi ca autorul studiului stabileste ca tiganii si vechii europeni din Romania au capatat unn genom comun, acela al romilor din Romania, care are 24 de gene distincte, din care gena a iv-a asigura imunitatea la ciuma.

Cu alte cuvinte romii sint locuitorii traiotori in Romania de astazi, populata in exclusivitate de romi. Celelalte popoare au minoritati tiganesti, gipsy, tigoiner, gitani, etc., doar aici romii formeaza populatia majoritara.

Ala e scopul articolului!
3 -3
Nume*
15 Feb 14:35
5 Astia cu minusirile, Romii din RROMANICA,

CITITI BINE ARTICOLUL, nu ma incalzeste cu nimic daca-mi dati minus sau plus.

Datorita unora ca voi am ajuns aici!!!
7 -1
M e d i c a l
15 Feb 15:55
4 Nici una, nici alta. Cele 20 de gene sunt comune tuturor europenilor si romilor supravietuitori ai ciumei, dar absente la indieni. In acelasi timp, restul genelor comune indienilor si romilor, mult mai multe, lipsesc de la ceilalti europeni, inclusiv romani. Asta indica ca romii din toata Europa poarta si gene europene, dar nu si invers.
1 -2
Nume*
15 Feb 15:59
3 "Ei au descoperit că, la o mie de ani după ce s-au separat, cele două grupuri de romi aveau acelaşi patrimoniu genetic, cu excepţia unui număr de circa 20 de gene care nu există decât la romii şi europenii din România."


Scuze, dar... Unul din noi nu stie sa citeasca.
0 -2
Nume*
15 Feb 16:13
2 Si cum stabilesc autorii "studiului", care sint "eiuropenii" din Romania si care sint "romii"

Cind in Europa au fost cel putin doua valuri de popoare indoeuropene care s-au revarsat aici si au format baza populatiei dinaintea marilor migratii si a formarii popoarelor europene cunoascute astazi?!
6 0
M e d i c a l
15 Feb 17:37
7 Studiul s-a facut doar pe europenii din Romania si romii din Romania, plus 500 de indieni din nordul Indiei. De aici confuzia ca cele 20 de gene ar exista doar la romani si romii din Romania. Exista la toti europenii si romii ai caror stramosi locuiau in Europa la vremea ciumei negre. Am citit despre studiul acesta mai demult, dar sti cum sunt articolele preluate de realitatea... de multe ori confuze. Amandoi stim citi, dar sursa la care ai avut tu acces aici te-a indrumat gresit.
5 0
M e d i c a l
15 Feb 17:50
4 Care sunt europenii in Romania se stabileste pe baza absentei genelor comune romilor si indienilor, adica toate celelalte in afara de cele 20.
Denumirea de indoeuropean probabil te deruteaza, indienii au doar o mica parte din genom de origine indoeuropeana, grosul fiind populatia preindoeuropeana locala, dravidiana in special. Europenii au in mai mare masura mostenire genetica indoeuropeana, dar si aici amestecata cu populatii locale preindoeuropene. Termenul de indoeuropean denumeste teritoriile pe care indoeuropenii s-au stabilit dupa migratii (din India in Europa), nu zona de origine.
2 0
Nume*
15 Feb 18:01
9 Multumesc pentru explicatii! Te-am inteles de prima oara, insa stii care este povestea, am obosit sa tot citesc "stiri" despre romanni, cum ca ar fi cei mai mari criminali din istorie, ca Vlad Tepes a fost cel mai mare criminal al tuturor timpurilor, ca aici in Romania s-a nascut Holocaustul, ca...

scrise in limba romana de unii care au fost crescuti si educati in aceasta limba, care sint mai romani ca mine, dar care se considera ei insisi a fi de o alta nationalitate si cu care n-am nimic (treaba lor, n-am nimic cu nimeni, poate sa -si aroge unul a fi si Zmeul Zmeilor!), atita timp, doar atita timp, cit ma respecta si imi respecta valorile!

Asta este insa bataie de joc! Cum este si cu "romii" din Romania... Toti au tigani, numai la noi sint ... romi !!!
2 0
Nume*
15 Feb 18:11
4 Pina la urma o sa ajung la concluzia ca unii au inscris in genom o gena a ipocriziei, minciunii, hotiei, ma opresc aici...
6 0
M e d i c a l
15 Feb 18:15
2 Cu "romii" ai dreptate, ar trebui propus la nivel de UE ca sa li le spuna franci, itali, spani, angli, dupa tara de resedinta, daca tot nu mai e nasul lor sa li se spuna tigani. Sau euro-indieni, pe modelul SUA, (afro-americanii)?
4 0
Nume*
15 Feb 18:35
7 Culmea, ai folosit chiar "argumentele" utilizate si de mine!!!

Asta era baiul autorilor... De-acum se revarsa romii din Romania, un exod al nomazilor in Europa civilizata .... Si mare parte din noi, n-am trecut granita nici pina la vecinii Bulgari, daramite...
11 -4
Sobolu'
15 Feb 12:36
Clar. romulanii au adus ciuma .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?