Protestatarii de la Siliştea Pungeşti au fost evacuaţi de jandarmi, după o zi plină de incidente

Jandarmii au început controlul corporal
Jandarmii au început controlul corporal / FOTO: Mediafax
Jandarmii au început controlul corporal Circa 400 de oameni au protestat la Pungeşti faţă de intenţia Chevron de explorare a gazelor de şist

Circa 400 de persoane au protestat sâmbătă pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui. Manifestanţii au aruncat cu pietre şi au dărâmat gardurile companiei.

UPDATE 5: Sâmbătă seara protestatarii sunt în continuare săltaţi şi plimbaţi către Vaslui. Un protestatar ne-a transmis următoarele: "ne rup ăştia la pungeşti, acum suntem luaţi şi suntem în drum către IPJ Vaslui".

UPDATE 4: Jandarmii au evacuat, sâmbătă după-amiază, zona unde sunt montate corturile şi barăcile improvizate, la Pungeşti, protestatarii fiind scoşi şi îndemnaţi să părăsească perimetrul respectiv, dincolo de barajul creat de Jandarmerie de-a latul şoselei, la ieşirea din localitatea Siliştea.
Toţi protestatarii care rămăseseră în zona unde au avut loc manifestaţiile sâmbătă la prânz au fost evacuaţi de către jandarmi, după ce participanţii la protest fuseseră anunţaţi că li se vor face percheziţii corporale pe motiv că ar fi folosit obiecte pirotehnice pe timpul protestelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, jandarmii au evacuat din zonă şi autoturismele aflate pe dealul din zona manifestaţiilor.
În prezent, câteva zeci de protestatari se află în localitatea Siliştea, precum şi la ieşirea din sat, o parte dintre ei fiind faţă în faţă cu cordonul de jandarmi care se află de-a latul şoselei.

__________

UPDATE 3:Jandarmii au început, sâmbătă după-amiază, cu ajutorul Poliţiei, controlul corporal al protestatarilor rămaşi în zona unde existau montate corturi şi barăci improvizate, la Siliştea-Pungeşti, după ce în jurul prânzului în zona manifestaţiilor participanţii la protest au folosit obiecte pirotehnice.
Somaţi în prealabil de către jandarmi printr-o portavoce, protestatarii au început să fie controlaţi corporal de către jandarmi, cu ajutorul poliţiştilor, chiar într-una din barăcile improvizate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Vă rugăm să părăsiţi zona, o parte dintre dumneavoastră au comis infracţiuni, s-au folosit materiale pirotehnice împotriva forţelor de ordine. Vă rog să vă legitimaţi, se vor face percheziţii corporale", a anunţat un ofiţer de la Jandarmerie prin intermediul unei portavoci.
O parte dintre protestatarii care s-au opus controlului corporal au fost luaţi cu forţa, pe sus, de către jandarmi şi duşi într-una din dubele Jandarmeriei.
Mulţi dintre manifestanţi au fost evacuaţi deja din zona unde au avut loc protestele, ei fiind duşi la aproximativ jumătate de kilometru distanţă, unde Jandarmeria a format un control de-a latul şoselei pentru a bloca accesul altor persoane în zona respectivă.
La ora transmiterii acestei ştiri, în zona unde sunt amplasate corturile şi barăcile improvizate se mai află aproximativ 70 de persoane.
Într-un comunicat de presă remis, sâmbătă. agenţiei MEDIAFAX, Jandarmeria precizează că jandarmii nu au folosit în niciun moment forţa, şi nici mijloacele din dotare în timpul manifestaţiilor de sâmbătă de la Siliştea-Pungeşti şi că au acţionat pentru normalizarea situaţiei şi prevenirea oricăror fapte care ar fi putut degenera.

______________

UPDATE 2: Un tânăr din rândul protestatarilor de la Pungeşti a fost luat, sâmbătă, în jurul orei 13.00, de o ambulanţă SMURD şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, după de ar fi fost agresat de către forţele de ordine, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Tânărul a acuzat dureri în piept şi susţine că ar fi fost lovit de către jandarmi. Acesta se afla pe şosea în momentul în care ar fi fost agresat de către forţele de ordine.
La ora transmiterii acestei ştiri, jandarmii, echipaţi în uniforme de luptă, cu scuturi şi bastoane, au format un cordon în jurul manifestanţilor pentru a nu permite accesul acestora spre terenul deţinut de către Chevron.

_______

UPDATE: Protestatarii de la Pungeşti au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile împrejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de Chevron, fără ca forţele de ordine să poată interveni şi opri, în zonă sosind încă o sută de jandarmi cu uniforme de luptă, scuturi şi bastoane.
Jandarmii care se aflau deja la locul desfăşurării protestului au mers în spatele celor care dărâmau gardul fără a putea interveni având în vedere că erau inferiori numeric celor aproximativ 200 de oameni care şi-au dus la îndeplinire intenţia de a pune la pământ gardurile, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ulterior, manifestanţii s-au retras în zona proprietăţii private pe care s-au aflat la începutul protestului.
Între timp, în zonă au ajuns alţi o sută de jandarmi echipaţi cu unifiorme de luptă, scuturi şi bastoane şi cu căşti pe cap. Aceştia au făcut un zid de-a lungul şoselei, în faţa protestatrilor, pentru a-i bloca să mai ajungă pe proprietatea Chevorn.
La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii continuă să scandeze lozinci împotriva Guvernului, cerând demisia acestuia şi scandând Libertate!

_________________

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe ale ţării precum Iaşi, Bucureşti, Bbraşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în ccesiune de către Chevron, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei şi a Guvernului. Printre lozinci se numără: "Jandermeria apără hoţia", "Jos Guvernul", "Trădătorii", "Murim, luptăm, Pungeştiul apărăm".
La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite deţinute de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron.

La ora transmiterii acestei ştiri, oamenii au început să tragă de gardurile împrejumuitoare reuşind să le dărâme într-un sector. Firma de pază intervine în zonă, manifestanţii fiind scoşi de pe proprietatea Chevron.
În zonă sunt aproximativ o sută de jandarmi şi poliţişti, care însă nu au intervenit până în prezent.
Pănă acum, protestul a fost paşnic, însă a degenerat în jurul orei 12.00, când protestatarii au început să arunce cu pietre şi să dărâme gardurile proprietăţii Chevron, fapte care se petrec şi la ora transmiterii acestei ştiri.

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?