Cine este Octav Bjoza, prima persoană decorată de Klaus Iohannis

 
Cine este Octav Bjoza, prima persoană decorată de Klaus Iohannis
Cine este Octav Bjoza, prima persoană decorată de Klaus Iohannis
FOTO: www.buciumul.ro

Octav Bjoza, prima persoană decorată de Klaus Iohannis, în calitatea sa de președinte, s-a născut, la Iasi, în 1938, dar copilăria și adolescența și le-a petrecut la Brasov, unde a urmat cursurile Colegiului Național "Andrei Saguna", informează HotNews.ro.Între anii 1956-1958 a făcut parte, împreună cu alți 14 elevi, studenți și muncitori, din organizația anticomunistă "Garda Tineretului Român", din Brașov, care avea drept scop "înlăturarea regimului democrat popular, din țara noastră, pe calea violenței", potrivit prezentării postate pe site-ul Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, al carei presedinte este,

Între anii 1957-58 este student al Facultății de Geografie-Geologie, din Iași, dar la finalul anului I este exmatriculat și arestat de Securitate.

A fost condamnat, în 10 octombrie 1958, la 15 ani muncă silnică, 10 ani degradare civică și confiscarea totală a averii, dar pedeapsa îi este redusă, ulterior, la patru ani de temniță grea. A trecut prin închisorile Codlea, Gherla, Galați, Brăila, Văcărești și Jilava, prin lagărele de muncă din Balta Brăilei de la Stramba, Stoienești și Salcia, precum și cele din Delta Dunării ca Bacul "4" și Periprava - Sectia Grindu de unde a fost eliberat la 23 iunie 1962.

În 1966 intră la Facultatea de Electromecanică, din cadrul Universității din Brașov, pe care a absolvit-o în anul 1972.

După moartea lui Constantin Ticu Dumitrescu, în decembrie 2008, a fost ales de către Consiliul Național Director al AFDPR ca președinte interimar, funcție îndeplinită în 2009, când a fost ales președinte pentru o durată de doi ani. În septembrie  2011, a fost reales pentru mandatul 2011-2015.
În noiembrie 2009, Octav Bjoza a participat,  la monumentul de la Rasnovm la "comemorarea religioasă a martirilor legionari asasinați", potrivit unui videoclip postat de Noua Dreaptă Brașov.

 

 

 

Mai multe pe HotNews.ro.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?