Cine este Irina Socol, unul dintre denunțătorii șefului Oracle România

 
Irina Socol
Irina Socol

Irina Socol, fostul director Siveco, ar fi unul dintre denunţătorii directorului general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, potrivit surse judiciare citate de G4Media.ro. Demersul ei nu ar fi o surpriză, pentru că Irina Socol ar fi denunțat numeroase nume grele implicate în diverse dosare de corupție și trafic de influență în domeniul IT.

În trecut, pe lista persoanelor pe care Irina Socol le-ar fi denunțat se află nume sonore precum SEBASTIAN GHIȚĂ, fost deputat PSD, RELU FENECHIU, fost ministru PNL al Transporturilor, LUCIAN DUȚĂ, fost președinte PDL al CNAS, ANA MARIA PĂTRU, fostă șefă AEP, ANCUȚA MACOVEI, fostă șefă a direcției IT din ANAF.

Pe 3 mai 2016, Socol a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală, dar pe 16 iulie a fost eliberată. La scurt timp s-a retras din acţionariatul Siveco România. Potrivit Registrului Comerţului, dacă în septembrie 2015, Irina Socol figura cu un pachet de acţiuni de 16,57% din capitalul social al Siveco România, în august 2016 nu se mai afla printre acţionari.

Sebastian Ghiţă a fost denunţat de Irina Socol în dosarul „Taxă pentru contracte IT”. Între 2007 – 2014, Ghiţă ar fi primit de la reprezentanţii Siveco aproape 23 de milioane de lei, adică aproape 5 milioane de euro, ca să îi ajute să obţină anumite contracte.

Fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA Ploieşti după ce a fost denunţat de Irina Socol şi de Horaţiu Berdilă de la Romsys. Fenechiu a admis că a primit mită 900.000 de euro ca să le faciliteze celor 2 contracte IT cu statul. Fenechiu a primit o condamnare de 3 ani şi 10 luni de detenţie.

Fostul șef al Casei naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă ar fi primit mită, reprezentând un comision de 10 la sută din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România şi de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco.

Fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a acuzat-o pe Irina Socol că a denunţat-o la DNA Ploieşti. Socol nu a negat, ci doar a precizat ca a trecut testul poligraf.

Fosta șefă a Siveco România a denunţat-o la DNA şi pe Ancuţa Anda Macovei, şefa direcţiei IT din ANAF, potrivit unei motivări a Tribunalului Prahova. Socol a mărturisit că i-a dat lui Macovei un milion de euro pentru un contract cu ANAF.

Irina Socol a făcut denunţuri pentru a-şi uşura situaţia juridică, potrivit articolului 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecția martorilor.

Aceasta a oferit câteva explicații pe Facebook în urmă cu 2 ani.

„Fără a încerca să caut vreo justificare, aş vrea să fac o precizare: lucrurile incorecte nu au fost niciodată iniţiativa noastră. Ne trezeam în mijlocul proiectelor, după luni în care zeci de programatori lucrau la un proiect, cu sugestii şi solicitări imperative. Eu am avut nişte alegeri de făcut. Am plătit pentru ele. Îmi doresc din tot sufletul ca România să nu revină niciodată la epoca corupţiei cvasi-generalizate în achiziţiile publice”, scria Socol în 2017.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Americanul
09 Aug 19:18
A dat banul, a luat Framul si pentru ca nu a fost plin, a denuntat la prima strangere cu usa.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?