Cifrul Regal. Cum arată cel al Regelui Mihai I al României

În heraldica modernă, Cifrul Regal (uneori numit și monogramă regală sau, incorect, cifră regală) este un însemn, de forma unei monograme, al Suveranului (rege, regină sau principe) care domnește peste un anumit teritoriu. Însemnul constă, de regulă, din inițialele numelui și titlului monarhului, intersectate stilizat și timbrate (acoperite) cu o coroană. În cazul în care cifrul aparține unui împărat sau unei împărătese, el poartă denumirea de Cifru Imperial.

În sistemul folosit, în mod obișnuit, de către diversele teritorii ce compun Commonwealth-ul britanic („Comunitatea Națiunilor” al căror Suveran este Regina Marii Britanii), titlul este abreviat prin litera R (de la „Rex” sau „Regina”, cuvintele latinești care înseamnă „rege”, respectiv „regină”). Înainte, pe vremea existenței Imperiului Britanic, litera I desemna cuvintele latinești „Imperator” sau „Imperatrix”, deoarece monarhul britanic deținea și titlul de Împărat (sau Împărăteasă) a Indiilor. 

Cifrul Regal apare (sculptat, pictat, imprimat sau sub formă de timbru sec) pe unele clădiri oficiale, pe documente de stat sau pe cele emise de Suveran, fiind folosit de departamentele guvernamentale sub formă de sigiliu. 

În unele cazuri, un membru al unei Familii Regale poate deține atât un cifru individual, cât și unul comun cu soțul sau soția (Principele Consort).

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?