Certificatele internaţionale de competenţă lingvistică şi digitală înlocuiesc bacalaureatul

 
Foto: infouaic.ro
Foto: infouaic.ro
Elevii de clasa a XII-a care au obţinut deja, pe cont propriu, certificate de competenţă lingvistică sau digitală internaţionale, nu trebuie să mai susţină aceste probe în cadrul examenului de bacalaureat. Potrivit unui nou ordin al Ministerului Educaţiei, probele de evaluare a cunoştinţelor de limbă străină şi a competenţelor digitale vor fi echivalate cu certificatele deja obţinute.


Elevii trebuie să dovedească că au un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului B1, corespunzător Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

Ministerul Educaţiei recunoaşte competenţele lingvistice deja atestate printr-un certificat Cambridge, IELTS (International English Language Testing System), TOEFL (Test of English as a Foreign Language) şi TOEIC (Test of English for International Communication).

Pentru competenţele digitale există două tipuri de certificate care se recunosc: ECDL Start şi ECDL Complet. Astfel, elevii care deţin aceste certificate nu vor mai suţtine proba de competenţe digitale. Pe diploma de Bacalaureat se va nota nivelul la care elevul ştie să utilizeze calculatorul: mediu sau avansat.

Candidaţii care solicită recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la examenele cu recunoaştere internaţională trebuie să depună la secretariatul unităţii de învăţământ în care funcţionează comisia de bacalaureat o cerere scrisă, însoţită de o copie legalizată a certificatului sau a diplomei menționate.

Documentele trebuie depuse în perioada 1-14 mai pentru sesiunea de vară a examenului de bacalaureat, respectiv 5-9 iulie pentru sesiunea de toamnă. În cazul în care se înregistrează întârzieri în eliberarea certificatului de către instituția care administrează examenul respectiv, candidaţii pot depune, în perioada menționată o adeverință eliberată de respectiva instituție.

Elevii care deţin deja certificate de competenţe lingvistice şi digitale vor susţine doar probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Astfel, la finalul clasei a XII-a, se vor susţine trei, respectiv patru probe scrise, în cazul elevilor care au studiat în limba maternă. Disciplinele de examen vor fi limba română, o probă obligatorie corespunzătoare profilului, matematică sau istorie, şi una la alegere, în funcţie de profil. La această ultimă probă, elevii care au absolvit un profil real vor putea alege între chimie, fizică, biologie şi informatică, iar cei de la profil uman, între economie, geografie, logică, psihologie şi filosofie. Nota finală de bacalaureat va fi media aritmetică a celor trei, respectiv patru, probe scrise, pentru cei care au dat examen scris şi în limba maternă.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?