Cercetătorii au identificat o iluzie optică pe care oamenii o văd diferit, în funcție de vârstă

 

Una dintre cele mai populare iluzii optice din lume se numește „My Wife and My Mother-in-Law" („Soția mea și soacra mea") și este legată de percepția facială. Adică, fie poți vedea o tânără femeie care privește în depărtare, fie profilul unei femei bătrâne care privește cu seriozitate înainte.

Însă nu le poți vedea pe amândouă odată, iar imaginea pe care o observi prima oară variază în funcție de vârsta pe care o ai. Astfel, dacă ești tânăr, vei observa prima oară soția care se uită în depărtare, iar dacă ai trecut de vârsta a doua, vei observa soacra care privește cu seriozitate.

Probabil că după ce ai identificat prima figură vei încerca să o identifici și pe cealaltă. În acest sens, e bine să știi că lănțișorul de la gâtul tinerei este gura femeii bătrâne sau că nasul bătrânei este și obrazul tinerei.

Pentru a testa modul în care oamenii văd această iluzie optică, psihologii de la Universitatea Flinders, din Australia, au realizat un studiu la care au participat 393 de oameni, dintre care 242 de bărbați și 141 de femei, cu vârste cuprinse între 18 și 68 de ani.

În cadrul studiului, participanților li s-a arătat pentru doar jumătate de secundă imaginea, apoi au fost întrebați ce au văzut. Cei mai mulți au văzut întâi femeia tânără, iar cercetătorii sunt de părere că acest lucru are la bază faptul că majoritatea erau mai tineri.

Iar în cea de-a doua etapă a studiului, cercetătorii au separat cei 10% cei mai tineri și cei 10% cei mai bătrâni dintre cei intervievați. Astfel au descoperit că cei mai tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, aveau tendința de a o vedea mai întâi pe soție, în vreme ce persoanele cu vârste peste 30 de ani o vedeau mai degrabă pe soacră.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?