Cercetătorii au creat plasticul care poate fi reciclat la infinit ca să nu mai polueze planeta

 

După cum știi plasticul are efecte dezastruase asupra mediului, deoarece se degradează extrem de greu și nu poate fi reciclat la nesfârșit. Însă, cercetătorii au creat plasticul care, în mod surprinzător, poate fi reciclat la infinit.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Colorado, a creat un tip de plastic care ar putea salva planeta datorită faptului că poate fi re ciclat ori de câte ori este nevoie.

În plus, acest material are multe dintre caracteristicile plasticului obișnuit, printre care durabilitatea și rezistența la căldură. Însă, spre deosebire de cel clasic, acesta poate fi convertit înapoi în molecule din care se formează.

Plasticul care poate fi reciclat la infinit

Cercetătorii cred că acest tip de plastic ar putea fi o alternativă a plasticului industrial, mai ales că reciclarea acestuia nu presupune proceduri sofisticate efectuate în labarotor și nici utilizarea de materiale chimice toxice.

„Polimerii pot fi reciclați chimic și reutilizați, în principiu, infinit", spune Chen. „Este visul meu și al echipei mele să vedem această tehnologie de reciclare folosită pe piață".

În mod normal materialele din plastic au nevoie de sute de ani ca să se degradeze în mod natural în mediul înconjurător și, întrucât se descompun în bucăți din ce în ce mai mici, cercetătorii spun că sunt ingerate de animale.

De exemplu, pungile din plastic se descompun între 10 și 20 de ani, dar unele pot rezista chiar și o mie de ani. Cele mai noi sunt făcute în așa fel încât să se descompună când sunt expuse la soare, dar majoritatea sunt făcute din petrol rafinat, iar micro-organismele din sol nu le pot mânca.

De asemenea, experții averizează că dacă nu se vor lua măsuri în privința reciclării plasticului, până în 2050, numărul materialelor din plastic va depăși numărul peștilor de pe planetă.

„În prezent, doar 5% din materialele plastice fabricate sunt reciclate. Aceste materiale reciclate sunt, în principal, transformate în produse cu valoare redusă, care nu sunt reciclate din nou", au declarat cercetătorii.

Sursa

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?