Le Figaro: Bolnavul Europei e România; nu Ungaria, nici Polonia

 

Nicăieri în Uniunea Europeană, nici în Polonia și nici în Ungaria, atacurile împotriva Justiției nu sunt atât de violente, abuzurile asupra libertăților atât de numeroase și de grave, iar politicienii aflați la putere atât de corupți precum în Romania, scrie ”Le Figaro”. Articolul, cu titlul "Bolnavul Europei este România, nu Polonia sau Ungaria", este semnat de prof. univ. Alexandru Călinescu. Acesta transmite un semnal de alarmă cititorilor francezi cu privire la situația gravă din țara noastră.

"Ceea ce se întâmplă la București este mai grav decât problemele asupra cărora se focalizează media europene la Varșovia ori Budapesta", spune el, citat de ziare.com.

"În seara zilei de 10 august 2018, românii au crezut că trăiesc un coșmar. Erau 110.000 de protestatari la București. Ceea ce s-a văzut pe ecranele televizoarelor seamănă cu atrocitățile comise de mineri în urmă cu 28 de ani, în iunie 1990, când 'gulerele negre' - instigate de președintele de atunci, Iliescu, și acoliții săi -veniseră la București să brutalizeze și să disperseze manifestanții adunați la Universitate și să distrugă sediile partidelor de Opoziție", scrie Alexandru Călinescu, menționând că la mitingul Diasporei peste 400 de persoane au avut de suferit din acuza violențelor Jandarmeriei.

"Cum să explicăm decizia autorităților de a ordona in acea zi o represiune cu violente extreme?", se întreabă acesta, apreciind că PSD a vrut să se răzbune astfel pentru rolul important jucat de Diaspora la alegerile prezidențiale din 2014.

”Momentele oribile pe care romanii le-au experimentat în acea noapte au fost menite să servească drept exemplu si avertisment", scrie românul.

Calinescu vorbește și despre eforturile făcute de PSD pentru a modifica legile Justiției cu scopul de a-l salva pe Liviu Dragnea. Odată cu liderul PSD, spune el, "se întoarce fantoma lui Ceaușescu".

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
florin
20 Aug 09:58
Omul acesta e un nimic. Știm cu toții ce măsuri s-au luat în Polonia în ceea ce privește sistemul judiciar sau cum a fost afectată libertatea presei în Ungaria. N-ai să vezi niciodată un polonez sau un ungur care să scrie un articol în care să-și împroaște țara cu mizerii în acest fel.
Răspunde
0 0
Victor
19 Aug 01:20
Domnilor de la REALITATEA.NET , de ce nu puneti in functiune BUTOANELE verde+ si rosu- ? N-au functionat NICI O DATA !!! Le scoateti , sau.....Le activati ??????
Răspunde
0 0
Belu
18 Aug 20:37
România nu v-a face parte prea curănd din Schengen asa ca orice este posibil aici.
Răspunde
0 0
Adrian
18 Aug 19:37
Nu sunt de acord ca se face confuzia intre Romania si o mana de descreierati ce conduc tara in aceste momente. Romania este formata din populatia ei, din interiorul granitelor dar si din afara lor. Astfel, a spune ca Romania este bolnavul Europei, mi se pare o inducere grava in eroare a cititorilor din Le Figaro. Nu cred ca Ungaria sau Polonia au manifestat vreodata la modul sanatos la care a manifestat Romania. Unirea cetatenilor aflati in pribegie datorita politicilor abjecte din tara, cu cetatenii ce inca au ales sa ramana si sa lupte din interior, deci, cum spuneam, unirea lor intr-un manifest atat de curat si frumos, de un pacifism desvarsit - considerand spre exemplu ca jandarmerita a fost salvata de o mana de protestari, sunt o manifestare a unei sanatati culturale si civice ce nu am intalnit nicaieri pana astazi. De aceea, nu consider inspirat titlul articolului pentru ca nu lamureste cititorul asupra acestor adevaruri, ci il induce in eroare, stigmatizand intreaga populatie pentru o mana de politicieni bolnavi, iar o asemenea stigmatizare pentru a putea fi stearsa, este nevoie de foarte, foarte multi ani. Mult mai inspirat ar fi fost sa spunem - "Regimul politic din Romania, mai bolnav decat cel din Polonia sau Ungaria".
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?