Cele mai periculoase minciuni din CV, care te fac să-ţi pierzi jobul

Discriminarea pe baza originii etnice va fi eliminată prin ştergerea numelui candidatului din CV
Discriminarea pe baza originii etnice va fi eliminată prin ştergerea numelui candidatului din CV

Dacă introduci informaţii false în CV sau eşti tentat să deformezi anumite capitole din parcursul educaţional, ai şanse mici să nu fii prins cu minciuna în epoca Internetului.

Unele firme angajează chiar "detectivi de CV-uri" care verifică dacă informaţiile prezentate de un candidat eligibil sunt adevărate sau nu. Referinţele oferite în CV sunt şi ele confirmate sau infirmate de anajatorii interesaţi de un candidat.

În cursul anului trecut, fostul şef al Yahoo a fost obligat să îşi dea demisia din cauza unei inexactităţi din CV, acesta menţionând o diplomă pe care n-a obţinut-o niciodată. Au apărut în presă multe alte situaţii de falsuri în CV-urile unor personalităţi publice.

Firma de consultanţă Marquet International a realizat un studiu referitor la cele mai tentante fraude din CV-uri, care aduc însă şi cele mai mari prejudicii autorilor lor:

- modificarea datelor la care începe şi se termină un job: cei mai mulţi candidaţi sunt tentaţi să ascundă perioadele în care nu au avut serviciu şi îşi lungesc termenele slujbelor avute în trecut;

- "umflarea" unor realizări sau inventarea de diplome: dacă un candidat a participat la un curs de două zile la o universitate prestigioasă, îşi va prezenta realizarea în termeni echivoci, ca şi cum ar fi făcut un curs de 2 ani;

- "înflorirea" unor funcţii sau responsabilităţi de la joburile avute anterior;

- fabricarea de recomandări şi referinţe;

- folosirea de eufemisme (gen antreprenoriat sau liber-profesionalism pentru perioadele de şomaj).

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?