Cel mai mare lac helioterm din lume, cu proprietăți unice, se află în România

 

Lacul Ursu, din stațiunea Sovata, județul Mureș, este cel mai mare lac helioterm din lume. Este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetaţie bogată, lucru datorat solului vulcanic depus în timp.Acest lac s-a format în anul 1875, când, la 27 mai, a avut loc o prăbuşire de teren, creându-se astfel o formaţiune geologică, de natură carsto-salină. Lacul Ursu și-a primit numele după forma sa, asemănată cu o piele de urs. Acesta se află la o altitudine de 502 m, pe un munte de sare de 3 km adâncime.

Lacul are o suprafaţă de 40.235 m, adâncimea de 18,10 m, lăţimea de 170 m şi o salinitate medie de 250g/l. De asemenea, apa lacului deţine proprietăţi unice în intreaga Europă şi este recomandată pentru băi de aproximativ 20 -30 de minute (10 – 15 minute pentru copii), pentru tratarea diferitelor afecţiuni reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare. Nămolul care se formează pe fundul lacului este şi el folosit în diverse tratamente.

Conform businessmagazin.ro, misteriorul lac este înscris în lista monumentelor naturale ale României.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?