Cel mai mare cireş din Europa se află în judeţul Alba. A fost sursa de inspiraţie a lui Lucian Blaga

 
Cel mai mare cireş din Europa se află în România
Cel mai mare cireş din Europa se află în România

Cel mai mare cireş din Europa se află în România şi a înflorit. Copacul de poveste poate fi admirat în localitatea Petreşti, din judeţul Alba. Are peste 135 de ani şi încă mai dă roade bogate. Acest cireş se spune că a fost una dintre sursele de inspiraţie ale poetului Lucian Blaga.Faimosul cireş de la Petreşti are peste 20 metri înălţime şi grosimea depăşeste în anumite locuri chiar şi trei metri. De asemenea, circumferinţa coroanei de 50 de metri dovedeşte o dimensiune nemaiîntâlnită la un pom fructifer. Sub acest cireş se adăpostea adesea Lucian Blaga. Copacul a devenit şi sursă de inspiratie pentru poet.

"Aici era un loc de intalnire al cunoscutului Lucian Blaga şi nepotului sau Dorin Pavel. Se intalneau venind pe Valea Sebeşului si este clar că poezia Belşug cunoscută şi sub numele de poezia cireşul a fost scrisă aici. Poezia Belsug incepe: Negrule ciresule, gandul rău te imprejmuie , jintuiesc la tine coape, guri sosite in miez de noapte.", spune proprietarul Constantin Binder.


Specialiştii spun că odihna sub cireşul înflorit te scapă de stres.

Zeci de curioşi care trec pe Valea Sebeşului se opresc să vadă faimosul cireş de care au auzit doar în poeziile lui Blaga.


De când a înflorit cireşul, unii săteni din localitate vin să se încarce pozitiv la umbra copacului.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?