Cei mai bogaţi 85 de oameni din lume au averi cât jumătate din populaţia Terrei

 
Matematica capitalismului: 85 oameni = 3,5 miliarde oameni
Matematica capitalismului: 85 oameni = 3,5 miliarde oameni
FOTO: digitalbloggers.com

Averea totala a celor mai bogati 85 oameni din lume este egală cu averea pe care o deţine jumatate din populatia globala, adica 3,5 miliarde de persoane, arata un studiu al organizatiei Oxfam.

Organizatia a incercat sa evidentieze problema disparitatii veniturilor, pe care o considera o amenintare la "progresul umanitatii", scrie Wall-Street.ro.

Potrivit studiului, in ultimul an au aparut 210 noi miliardari la nivel mondial, care se adauga astfel unui grup select de 1.426 de indivizi cu o avere de 5,4 trilioane dolari. De asemenea, cei mai bogati 1% oameni au o avere de 110 trilioane dolari, adica de 65 de ori mai mult decat averea cumulata de jumatate inferioara (din punct de vedere al bogatiei) a populatiei globale.

"In loc sa avanseze impreuna, oamenii devin din ce in ce mai dezbinati din cauza diferentelor de putere politica si economica. Inevitabil, acel lucru amplifica tensiunile sociale", se mentioneaza in raport.

Raportul a fost publicat inainte de Forumul Economic de la Davos, care va incepe in aceasta saptamana. Organizatia Oxfam le-a cerut liderilor politici si reprezentantilor mediului de afaceri care participa la eveniment sa incerce rezolvarea problema inegalitatii tot mai exacerbate. Printre recomandarile facute se afla oprirea scutirilor de taxe pe care bogatii le primesc, precum si stoparea situatiilor in care afaceristii se folosesc de puterea financiara pentru a primi favoruri politice.

Un sondaj realizat de aceeasi organizatie mai arata ca majoritatea persoanelor care locuiesc in Spania, Brazilia, India, Africa de Sud, Marea Britanie si SUA, considera ca legile sunt "indoite" pentru a favoriza afaceristii bogati.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
6 -1
20 Jan 16:06
Daca ai o afacere mica in care platest taxe onest in Romania, cel putin 50% din profit se duce la stat. Totusi multinationalele reusesc sa plateasca la stat, tot in Romania doar 1% pana la maxim 5% din profitul lor ca impozit, prin "optimizare fiscala"
1. Cum mai este economia actuala, "de piata" daca eu ca firma mica nu pot fi concurat loial de firma mare? (sa i se ia si lui la fel ca si mie!)
2. De-aia au astia, detinatorii acestor imperii astfel de averi, pentru ca eludeaza plata corecta a taxelor prin "optimizare fiscala" si "lobby", adica prin furt.
Răspunde
2 -4
20 Jan 15:12
Vad reactii de tip comunist pe-aici. In primul rand cea mai mare parte a averii lor nu o tin acasa si nu o folosesc in mod personal. Sta in fabrici si uzine unde muncim noi toti. Probabil nici a suta parte din avere nu e folosita personal. Banii castigati sunt investiti in alte afaceri si alte lucruri care aduc bani si locuri de munca.
Nu confundati pe cei cu foarte multi bani cu patronashii romanashii... care au un butic si se cred "jmecheri".

Dar cum zicea cineva:
Daca nu esti socialist la 20 ani atunci n-ai inima.
Daca nu esti capitalist dupa 40 ani esti fara de minte...
Răspunde
6 -1
CORPORATIA IUDEOMASONCA ADUCE SARACIA, TEROAREA, VIOLENTA, MINCIUNA
20 Jan 14:08
rezultat al politicii iudeomasonice de polarizare a omenirii, prin coroporatiile multinationale care au pus monopol, pentru indobitocirea omului, transformarea in colonii a popoarelor si jefuirea lor de resurse, pentru control si manipulare. pentru transformarea omului in animal.
Răspunde
5 0
milud
20 Jan 13:57
Pina la urma banii sint o conventie iar "puterea e acolo unde cred oamenii ca e". Acesti bogati sint bogati si puternici in sistemul creat de ei si in cadrul conventiilor pe vcare tot ei cauta sa le impuna ca imuabile.

Daca nu vrem sa mai facem afaceri cu ei, noi ceilalti care nu avem astfel de averi, puterea si bogatia lor nu mai inseamna nimic !

Mitul antic al lui Midas, cel care nu putea minca nimic pentru ca tot ce atingea se prefacea in aur, este o dovada ca asemenea cazuri au existat de cind lumea si ca nu le-a folosit p la nimic prea multa avere...

"Est modus in rebus" ... si in bogatie la fel !
Răspunde
8 -1
putregaiurile lumii
20 Jan 13:43
Nu i-ar mai rabda pamantul de nesătui abjecți, pe ei și pe slugoii lor, că singuri, fără o armată de lichele, nu ar putea aduna atatea bogarii
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?